Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Stor dugnadsinnsats på havets bunn

Havhesten Undervannsklubb sine medlemmer har blant annet ryddet opp og fjernet spøkelsesteiner fra sjøbunnen utenfor Ryggstranden båthavn i Randaberg. Foto: Arne Reinertsen

Lokale dykkerklubber får nå utbetalt støtte etter dugnadsinnsatsen de har gjort ved å hente opp avfall fra sjøen

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Sammen med Sparebankstiftelsen DNB har Norges Dykkeforbund i tre år drevet det vi tror er verdens største organiserte ryddeaksjon under vann. Hvert år bidrar våre medlemmer med å hente ut store mengder avfall fra Norskekysten, forteller generalsekretær Sølve Stubberud.

Sparebankstiftelsen DNB bidrar med midler for å dekke opplæring, kjøp av ryddeutstyr og gir et årlig beløp som styret i forbundet deler ut som gave til dykkeklubbene som deltar. Penger klubbene igjen bruker på idrettsglede for alle sine medlemmer. Foreløpig fortsetter samarbeidet med Sparebankstiftelsen DNB ut 2020, så her blir det nok ryddet mer.

Enorm innsats
Over 2200 mennesker har gjennom 2018 deltatt i ryddeaksjoner under vann. I Randaberg har blant annet Havhesten Undervannsklubb gjort en innsats ved å fjerne såkalte spøkelsesteiner, mistede og forlatte krabbe.- og hummerteiner, fra havets bunn.

– Det er en fantastisk innsats, sier en entusiastisk President i Norges Dykkeforbund Sigurd Paulsen. Han er svært glad for at han sammen med forbundsstyret får lov til å dele ut en gave til klubbene som deltar før jul.

Ryddingen bidrar til renere hav og foregår på den måten at dykkerne plukker opp søppel under vann på samme måte som de ellers kunne plukket opp en krabbe eller kamskjell i fangstnett. Når det er større gjenstander samarbeider klubbene med profesjonelle som også ofte stiller opp på dugnad. Mange av renovasjonsselskapene og havnevesenet har også vært villige til å ta i mot avfallet på land uten betaling, så her er det mange som bidrar til renere hav.

Bidrag til forskning
– Vi liker å tro at vi har bidratt mye til å løfte det nasjonale fokuset på plast i havet, sier Paulsen før Stubberud skyter inn at dette også gir viktige data om spøkelsesfiske til forskere.

– Dykkerne som kommer over mistet fiskeredskap og teiner rapporterer dette inn i en app utviklet sammen med Fiskeridirektoratet.

Rapportene bruker forskere til å finne ut hvordan fremtidens teiner må utformes slik at dersom de blir mistet så slutter de å fiske videre.

– Nå kommer julegavepengene til klubbene der det er innsatsen vi først og fremst ser på, men noen klubber har jo bidratt mye og de får litt ekstra i julegave, smiler president Sigurd Paulsen til slutt.

Teiner som blir forlatt eller mistet på havets bunn kan i årevis ligge og fange krabbe, fisk og hummer. Norske dykkerklubber har de siste årene gjort en stor dugnadsinnsats for å fjerne slike teiner og annet søppel fra havbunnen. Foto: Arne Reinertsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...