Satser på fin fart og god guiding i Østhusvik

Gjør øyene tilgjengelige: Johnny Vigre mener vannscooter er en fin måte å få sett øykommuner og skjærgårder i regionen. Foto: Andreas Ramsay Thorsen

Det tok en uke fra da Johnny Vigre fikk ideen i mai, til han hadde sin første vannscooter. Nå har han tre, og tilbyr utleie og guidede turer i skjærgården. Målet er ikke å bli rik, men å skape litt liv.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Nå blir det fart! gliser Johnny Vigre da vi har kommet oss rolig og pyntelig ut fra moloen og til åpnere vann.

Etter fjorårets opphevelse av forbudet mot vannscootere er han først ute på Rennesøy med utleie av dem. Han er begeistret for hvor kjappe de nye doningene hans er, men er også opptatt av å ta hensyn til naboene på kysten og de andre på sjøen.

Gjør det ordentlig

Aldersgrensen for å sitte bak rattet på en vannscooter i Norge er i praksis 16 år, ettersom man må ha båtførerprøve for å kjøre fartøy med mer enn 25 hestekrefter.

Vigre har på eget initiativ satt en aldersgrense på 20 år for å leie vannscooter hos ham.

- Jeg legger på noen år fordi det utgjør en forskjell i modenhet. Vi vil være sikre på at folk kjører ansvarlig og hensynsfullt, forklarer han.

Han har også snakket med Redningsselskapet, som kommer for å arrangere båtførerprøve.

- Det er fullbooket allerede. Det blir 20 deltakere, deriblant de to eldste ungene mine, som jo er nokså ivrige på å prøve scooterne, smiler Vigre.

Lokale guider

Vigre har nettopp ansatt to unge lokale, og satser på å tilby to daglige guidede turer over alt i Ryfylkebassenget.

- For guidede turer henter vi gjester i Stavanger sentrum med båt, og fra basen vår her i Østhusvik kan vi dra til en rekke destinasjoner, alt etter hva de ønsker. Vi har klosteret, Fjøløy, og Kvitsøy rett her i nærheten. For de som ønsker det, er Lysefjorden heller ikke langt unna på vannscooter, sier han.

Det er også anledning til å utforske på egenhånd, men Vigre tar flere grep for å legge opp til fornuftig ferdsel.

- Vi har to timer som minimum utleietid. Vi ønsker helst å få til dags- og helgeleie, og ikke at folk bare racer opp og ned like utenfor her. Det er plass til tre personer på hver scooter, så for eksempel kan en familie dra inn til Ryfylke, en forelder bak rattet på hver sin, foreslår han.

Ønsker å skape liv

Etter opphevingen av forbudet har det vært delte meninger om vannscootere. De som er skeptiske viser blant annet til potensialet for økt støy og leven. Selv om Vigre er bevisst på å tilpasse driften slik at den ikke skal være til sjenanse for dem med hus og hytter langs kysten, mener han at det er rom for litt mer liv og røre ute på øya.

- Det var jo berykta bygdedanser i Østhusvik før i tiden. Vi må få det slik igjen, ler han.

Mye godt samarbeid

I løpet av omvisningen på vannscooter, er vi også innom Sjøberg Ferie som blant annet driver med ferieleiligheter, hotell og konferanse. Innehaver Kai Risa sier seg enig med Vigre:

- Vi har jo allerede mye som trekker folk ut hit, men det kan alltids bli mer, så jeg har sansen for initiativet til Johnny.

Vigre ønsker også å samarbeide med Fjordbris hotell, og berømmer Rennesøy Stein som har gitt ham plass til dockingstasjon for vannscooterne i Rennesøy Marina.

- På små steder som dette må man hjelpe hverandre med å få nye og spennende ting i gang, og det opplever jeg at vi er gode på her, skryter han.

Startet med flom

Kimen til ideen om utleie i det hele tatt, kom i august i fjor da gårdstunet og kjelleren til familien Vigre ble oversvømmet.

- Det var tydelig at det måtte graves drenering, og jeg fant ut at jeg ville gjøre det selv. Så da kjøpte jeg meg en liten gravemaskin og en ATV til å frakte den rundt med. Kona himlet jo med øynene, men det er jo så kjekt med sånt maskineri. Det er på sett og vis leketøy for voksne, smiler han.

Vigre tenkte at han kunne rettferdiggjøre innkjøpet hvis han leide utstyret ut, og siden har det ballet på seg. Nå er gårdstunet fylt opp av maskineri som skal leies ut sammen med naboene på Østhusvik, John Olav «Loen» og Rennaren Utleieservice.

Vigre og familien har hatt båt siden de flyttet til Rennesøy i 2004, og etter han fikk øynene opp for det å drive utleie, slo det ham at besøkende gjerne ville ha noe enda mindre og lettere de kan oppleve øyene fra sjøsiden med.

- Jeg fikk ideen i mai, og så gikk det en uke innen jeg hadde kjøpt den første vannscooteren. Det utrolig fine været vi har hatt, ga absolutt en ekstra push!

Ikke bekymret for været

De siste ukers solstrålende vær er jo dessverre ikke typisk for en vestlandssommer, men Vigre er ikke bekymret for at virksomheten hans er for væravhengig.

- Scooterne er så store og stabile at du blir jo ikke våt i det hele tatt - det er som en liten båt. Så jeg tror vi vil ha nok av bra dager i løpet av sesongen, selv om de ikke alle er så fine som denne.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...