Samferdsel:

Det er ikke rom for å kutte mer

Stein Flom-Jacobsen i Kvitsøy Frp mener at kutt i båttilbudet for Kvitsøy er som å gå tretti år tilbake i tid. Foto: Privat

På grunn av endret fordelingsnøkkel har Rogaland fylkeskommune fått ca. 80 millioner mindre i tilskudd.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

LESERBREV: Dette er en stor, prosentvis andel og medfører sannsynligvis betydelige kutt i hurtigbåttilbudet i Ryfylke. Dette vil antagelig også gjelde Kvitsøy som i dag har to ruter, kun på hverdager. En med avgang Kvitsøy 06.15 til Stavanger 06.55 og en tur
etur kl. 16.45 fra Stavanger og fra Kvitsøy kl 17.20. «Pendleren» blir hovedsakelig brukt av skoleungdom og pendlere.

Alternativet er bilferge og buss, som tar dobbelt så lang tid. Første fergeavgang er kl. 06.45 og ankommer Mekjarvik kl. 07.25. Deretter buss til Stavanger, ank. 07.55. Det vil si at man vil være i Stavanger en time senere enn med Pendleren. Med fergeavgang kl. 06.45 har ikke våre ungdommer lengre fritt skolevalg i praksis.

Fra vinteren vil det riktignok komme en ny fergeavgang 05.25, noe som gjør at man må opp rundt 04.30. Det betyr at pendlere som begynner kl 07.00 får ca. 1 times «dødtid» og elever i videregående skole mellom 2 og 2,5 timer. I tillegg vil de få mer enn 12 timers dag og må legge seg rundt kl. 20.30, hva slags familie- og sosialt liv gir dette?

Fylkesrådmannen har fokusert på avgangstid og ikke ankomsttid, noe som er sterkt villedende. I dette regnestykket hører det altså med tre vesentlige argumenter, en vesentlig forverring av tilbudet med fordoblet reisetid, mye tidligere opp og lengre «arbeidsdag» samt at man må se på ankomsttid i tillegg til avreisetidspunkt.

Til historien hører det med at Kvitsøy mistet halvparten av hurtigbåtavgangene så sent som i 2014.

Mange av ungdommene og pendlerne bruker også hurtigbåten hjem fordi de ikke rekker 15.30-ferga. Hele 45 prosent av kvitsøybuene pendler daglig til fastlandet, hvorav ca. en tredjedel av disse tar pendleren. Svært mange av disse jobber syd for Stavanger, i Forus-området, og begynner på jobb kl. 07.00. Dette er stort sett folk med fagbrev, noe Nord-Jæren og hele Norge trenger.

Et bortfall av hurtigbåten vil være å skru klokka mer enn 30 år tilbake, et gedigent tilbakeskritt for Kvitsøy-samfunnet.

Hurtigbåttilbudet er svært viktig for oss, og at vi har ikke rom for å kutte mer, bør være innlysende. Et eventuelt kutt i hurtigbåttilbudet vil få store konsekvenser for kvitsøybuen. I tillegg kommer problematikken med at kvitsøybuen vil bidra til økt trafikk i rushtiden med forurensing og økonomiske konsekvenser i forhold til bompenge- og rushtidsavgiften.

Kvitsøy FrP og resten av kvitsøybuene er svært kritiske til at fylkesrådmannen bruker avgangstid fra Kvitsøy i stedet for ankomsttid. Vi opplever at dette bidrar til å lure fylkespolitikerne til å tro at konsekvensene er mye mindre enn de faktisk er.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...