Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Randaberg på 8. plass i Rogaland

Randaberg kommune, eller «Den grønne landsbyen», kommer relativt godt ut på årets Kommune-NM. Foto: Arkiv.

Samlet kommer Sola kommune igjen best ut i landet også på årets Kommune-NM, som Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) står bak. Randaberg er 8. beste kommune i Rogaland.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 10.08.2017 kl 14:22

– Vi er tilfreds med å ligge omtrent der som vi har gjort tidligere år, at vi iallfall ikke har falt veldig mye ned på rangeringen, sier Gunnhild Vårvik Tangeland (Krf), fungerende ordfører i Randaberg kommune, til Bygdebladet.

Fungrende ordfører i Randaberg, Gunnhild Vårvik Tangeland (Krf). Her er hun fotografert på en befaring på Harestad vinteren 2017. Foto: Arkiv.

Årlig rangerer Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), norske kommuner etter hvor flinke de er innen indikatorene økonomi og legge til rette for bedrifter, demografi (befolkningssammensetting), arbeidsmarked og kompetanse.

Rapporten ble offentliggjort av NHO i dag, 10. august.

Det er kommunene som legger premisser for næringsutvikling. Via arealplanlegging blir næringslivets muligheter for vekst og utvikling formet. Og kommunene tar ansvar for å legge til rette for at det blir flere innbyggere via sin bolig- og skolepolitikk.

Rapporten Kommune-NM 2017 slår fast en tydelig trend: Bedrifter tenderer å etablere seg der det finnes rett kompetanse og nok arbeidstakere.

Næringsliv

Samlet sett er Sola den beste kommunen. Austevoll kommune i Hordaland er best på næringsliv, en oppdrettskommune med høye inntekter og høy privat sysselsetting. Samtidig er Austevoll sårbar med lite mangfoldig næringsliv.

Rennesøy blir nevnt i rapporten ved at kommunen sammen med andre i landet som har et variert næringsliv. Det er 1182 sysselsatte blant de 4892 innbyggerne.

Eksempelvis arbeider flest av dem (22,6 prosent) i helse- og sosialtjenester, 16 prosent jobber innen jordbruk, skogbruk og fiske, 12,2 prosent med undervisning, 8,3 prosent jobber i bygge- og anleggsvirksomhet, 8 prosent i varehandel, 6,8 prosent med transport og lagring og 5 prosent er innen det som kalles forretningsmessig tjenesteyting.

I Randaberg er 3322 av 10873 innbyggere sysselsatt. 24,5 prosent av dem jobber med helse- og sosialtjenester, 14,9 prosent i varehandel, 10, 4 prosent er i bygge- og anleggsvirksomhet og 12, 2 prosent jobber med undervisning. Blant annet.

Fagutdanning og befolkning

Kommuner med nærhet til universiteter og andre læringssteder kommer godt ut på indikatoren kompetanse. Sola er blant landets kommuner som rangeres høyt på grunn av høy andel faglærte.

På kommuneøkonomi dominerer de store byene, kommuner i randsonen i tillegg til kommuner i Rogaland tilknyttet oljevirksomheten.

– At vi ikke scorer så høyt på kompetanse i Randaberg, er nok det som gjør at vi ikke er enda høyere på lista, sier fungerende ordfører Gunnhild Tangeland.
Hun tror det har å gjøre med at Randaberg er en landbrukskommune, der folk ikke nødvendigvis har høyskole- eller universitetsutdannelse.

Randaberg scorer relativt bra på kommuneøkonomi, og det er Tangeland tilfreds med, og sier at det viktigste er å lage gode tjenester til innbyggerne.

– Så gjelder det å jobbe godt videre med akkurat dette, og se om vi kan klatre på Kommune-NM, sier hun og har egentlig ikke så stor tro på det all den tid Randaberg også er en del av Stavanger-regionen hvor det er arbeidsledighet og jobbskaping har stort fokus.

Oslo kommune er best i landet på demografi. I hovedstaden er det høy befolkningsvekst samtidig som den har flere unge enn eldre i arbeidsstyrken.
Demografi er basert på befolkningsvekst og nettoinnflytting mellom kommunene.
Innlandskommuner og små desentrale kystkommuner dominerer blant dem som opplever forgubbing i arbeidsstyrken, som i følge rapporten, skyldes sentralisering - at unge trekkes mot byer - en driver i denne utviklingen.

Byene er best

Årets Kommune-NM viser er klar sammenheng mellom størrelse og plassering på lista. Alle fem kommuner som har mer enn 100.000 innbyggere er blant topp 20. De 20 dårligste kommunene har alle under 3000 innbyggere.

– Det viser at en god næringspolitikk for de folkerike områdene med ekstra satsing på samferdsel er nødvendig. Veier og kollektivtransport bidrar til å skape velfungerende regioner som evner å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft og nye investeringer i næringslivet, uttaler sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Samlet for hele landet har Randaberg, Rennesøy. Kvitsøy og Finnøy en stor jobb å gjøre hvis de har som mål klatre nevneverdig på NHO sitt Norgesmesterskap for kommuner. De fire er plassert slik:

46. Randaberg
81. Kvitsøy
92. Finnøy
101. Rennesøy

Sola er best og topper lista blant korandabergmmunene i Norge, Stavanger er på 9. plass og Sandnes på 10. Forøvrig er Klepp på 23. plass, Tysvær på 24., Time er nummer 29 og Haugesund på 35. Så er også Gjesdal oppe på 47. plass.

Siste med #FinnøyVis flere

Klar for lokaloppgjør: – Det er vi som er storebror

Mastra slo Finnøy i serieåpningen:

Se kampen i reprise her

– Det blir litt av en sesong

Sesongstart for Mastra på torsdag:

– Det blir litt av en sesong

Mastra, Randaberg C, Kvitsøy og Finnøy møtes til dyst i 5. divisjon. Se trenernes tabelltips.

Kommuner får solid uttelling fra havbruksnæringen

Lønnsomt vertskap for oppdrett:

Millioner til kommunekassen

Finnøy, Rennesøy og Kvitsøy.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...