Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Potetene på disse markene klarer seg

Vanning: På denne marken har Bjørnar Rygg og Kjell Ingar Bø vannet i løpet av sommeren og dermed sikret potetavlingen. ALLE Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

Vanning ble løsningen for Bjørnar Rygg og Kjell Ingar Bø for å redde store deler av potetavlingene fra langtidstørken.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Vi har bare måtte opplevd å vanne en gang før så lenge vi har drevet som potetbønder - og det var i 2014, forteller Bjørnar.

Kompanjongen Kjell Ingar nikker ved siden av med hode gravd ned i papirarbeidet.

- Da fikk vi en vannregning på rundt 20 000 kroner. Så langt i år har vi vel vannet for rundt 50 000, og det har vært sårt tiltrengt for å redde avlingene, sier Kjell Ingar.

- Og tidsmessig?

- Det har gått med en del ekstra timer for å gjøre unna all vanningen, starter Bjørnar.

- Til sammen er vi nok oppe i en ukes arbeid, supplerer Kjell Ingar.

Randabergbuene er likevel skjønt enige om at av to onder så er det absolutt å foretrekke denne sommeren fremfor den i fjor.

- Det er mye bedre å lage til opplegg for vanning enn å flyte vekk i regn.

Bøndene har til sammen 110 mål med poteter.

- 70 av målene ser ut til å klare seg takket være at vi har vannet. De siste 40 er vi litt mer skeptisk til..., sier Kjell Ingar.

- Så det var kjærkomment at vi fikk litt regn. Nå håper vi bare på enda mer, så klarer kanskje plantene å hente seg inn, sier Bjørnar og forklarer at vanningssystemet ikke kan kobles opp på akkurat disse 40 målene.

- Det er ikke lagt opp til det, og det er et spørsmål om det faktisk er lønnsomt, utdyper han mens vi tar turen ut på ene marken.

Vann er vinneren

- Dere hadde vanningsanlegget klar da tørken slo inn?

- Hehe, nei faktisk ikke. Den vi kjøpte inn brukt i 2014 solgte jeg i vår - vi kunne ikke i vår villeste fantasi se for oss denne sommeren med fjoråret friskt i minnet. Så da måtte jeg kjøpe et brukt vanningsanlegg til, smiler han og påpeker at det heldigvis ikke er en dyr investering.

- Disse klarer seg fint. Her har vi vannet en gang, sier han og viser frem ene poteten.

- Og ser du her ser du et tydelig skille på hvor langt ned regnvannet vi fikk tidligere i dag og i går har trukket ned i jorden. Det er mye tørr jord enda, så vi krysser virkelig fingrene for mer nedbør. Vi er glad i fint vær, men nå er det nesten for fint, ler bonden.

Utenom potetdrift med Kjell Ingar driver Bjørnar selv med storfe. Han har 120 stuter.

- Hvordan går det med tanke på fôr utover høsten?

- I år går det bra. Jeg hadde for lite i fjor, og bestemte meg for at det aldri skulle skje igjen. Derfor plantet jeg mer gress i år på mål hvor jeg før plantet korn.

Kjell Ingar på sin side driver med kyllingproduksjon.

- For meg er varmen en fordel. Det gjør at jeg ikke trenger å bruke så mye gass på oppvarming.

- I tillegg til alt dette startet dere opp med salg av gårdmaskiner i vår. Hvordan vil det bli?

- Her vil nok salget bli dårligere enn antatt utover høsten fordi bøndene må prioritere å kjøpe fôr for pengene. Men det tar vi rolig. Denne bransjen går i bølgedaler uansett, og noe salg har vi hatt allerede, sier de.

- Og på potetsalg-fronten?

- I tillegg til grossistene startet vi med utkjøring til private forrige uke. Nylig hadde vi en større bestilling til et bryllup - slike bestillinger er morsomme!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...