Om å være med på berg og dalbanen!

Foto: Illustrasjonsfoto/Kirsti K. Sømme

Å leve i et hjem hvor det er rus, kriminalitet, vold, psykiske lidelser eller lignende, kan føles som å være med på en eviglang berg og dalbanetur.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Å leve i et hjem hvor det er rus, kriminalitet, vold, psykiske lidelser eller lignende, kan føles som å være med på en eviglang berg og dalbanetur. Den går fortere og fortere etter som årene går, og man ser for seg at hvis man hopper av, så blir man veldig skadet, eller kanskje til og med dør. Uansett hopper man da også fra alle i familien, ikke bare den som på en eller annen måte eier vanskelighetene.

Det verste, på en måte, er at denne turen også er fantastisk! Den har perioder hvor det kiler godt i magen, hvor man ler, hvor man føler seg fri og føler at livet er godt!

Men i det man kjenner denne følelsen, så kommer den tikkende lyden. Den som kommer når man er på vei opp den bratteste bakken og man ikke helt vet hva som venter. Man håper og ber om at det skal være bra, men kjenner i magen alle slags skremmende følelser av frykt og redsel.

Også bærer det utfor.

Men, som sagt er det verste også det beste, for etter dette kommer da gjerne noen morsomme svinger og noen akkurat passe utfordrende bakker.

Det finnes ingen av og på knapp. Ingen nødbrems man kan se.

Når man gleder seg til konfirmasjonen, så gruer man seg også. Når man gleder seg til å gifte seg, så er man også livredd og skammer seg. Når man reiser på ferie og gleder seg, så angrer man idet man er på flyplassen og innser at dette kommer til å ende i kaos og galskap allerede første feriedag.

Mange spør hvordan vi kan tillate all denne forferdeligheten? Og svaret mitt er hvertfall: fordi det ikke bare er skremmende, forferdelig, grusomt og nær døden opplevelse. Det er også morsomt, fantastisk, levende og det kiler godt i magen.

Det jeg skulle ønske at noen gjorde for oss som satt, eller som fremdeles sitter, i berg og dalbanen, er å sette seg inn sammen med oss, ta hånden vår og være der. Langsomt kan du da fortelle at det finnes en måte å stoppe på. Jeg kan selv være med å sette på bremsene. Hvis du er der med meg, så kanskje jeg våger?! Kanskje ikke i dag, kanskje ikke dette året, men en dag..

Hvorfor?

Fordi alt er lettere når noen holder en i hånden!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...