Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Odd Jostein gir julegave til alle i hjemkommunen

Godt samarbeid: Magnor Aske (t.v) og Odd Jostein Woll har samarbeidet i tre kvart år for å realisere kalenderprosjektet. Foto: Kathrine Knutsen

På tirsdag begynner ut-kjøringen av kalendere til husstandene i Rennesøy kommune. Alle 2600 husstandene skal få kalendergaven på døra før jul.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 22.11.2018 kl 14:50

- Jeg synes det er skikkelig stas å kunne få gjøre dette, sier 83 år gamle Odd Jostein Woll med et stort smil.

Det er fredag morgen. Solen sniker seg over åssiden og sender varme stråler inn gjennom vinduet i leiligheten på Mariero. Leker med fargene i de ulike maleriene som henger strømlinjeformet bortetter de hvite veggene. Maleriene som far til Odd Jostein, Ole Johan, har malt.

- Eller, noen ser du han bare har grovskissert med blyant, sier han og peker på et mindre bilde bak seg. En båt i stormsjø.

- Det er ikke mye enkelt å tegne eller male stormsjø. Der hadde far din et virkelig talent, skryter Magnor Aske før han tar plass i lyse sofaen dandert med fargerike puter.

Kaffen står klar på kanna og har fått lag på bordet av finservise og pepperkaker.

- Her har vi sittet før og drøst jeg og Odd Jostein, ikke sant? smiler Magnor fra Rennesøy historielag.

- Vi har brukt noen timer sammen for å få dette prosjektet i boks, fortsetter han.

- Ja, tre kvart år tror jeg, svarer Odd Jostein.

- Og jeg er så takknemlig for at Rennesøy historielag ville være med på dette da jeg ringte, sier Odd Jostein og viser ytterpunktene av smilet på hver side av kaffekoppen.

Hedre far

I 2017 trykket familiemedlemmer i Odd Jostein sin familie opp noen kalendere med Ole Johan sine malerier til innbyrdes bruk. Odd Jostein synes tanken var så fin, at det var en så fin måte å hedre faren sin på, at han bestemte seg for å gjøre det til et større prosjekt - nemlig å gi ut kalender til alle husstandene i hjemkommunen sin, som en gave.

- Det er utrolig raust og flott. Odd Jostein har gitt en betydelig gave på flere hundre tusen for å få til dette. Og vi er glade for at han kom til oss med dette prosjektet - det står i tråd med tankene våre om å ta vare på lokalhistorie, sier Magnor.

Fra barnsben av

Odd Jostein er født og oppvokst på Voll på Mosterøy. Her var han en av fem søsken. Nå er det bare Odd Jostein igjen. Faren drev gårdsdrift, og malte ved siden av.

- Det var flere i familien min som malte. Noen ble oppslukt av å male bilder fra Bibelen, mens far lot seg mer fascinere av sjø og natur. Av landskapet han hadde tilgang på like utenfor døren, forklarer sønnen.

- Helt fra far var liten har jeg forstått at han viste sterk interesse for tegning og farelegging. Etter at han ble konfirmert fikk han gå i lære hos kunstmaler Sigurd Moe, som hadde flyttet til Stavanger etter malerkunststudier i København. Her fikk far videreutvikle sine evner for tegning, fikk perspektivlære og innblikk i farge, harmoni og billedkunst. Jeg har skjønt at Moe mente tegning var veldig viktig for elever som følte trang for billedkunst, sier han og tar en slurk av kaffen.

- En setning far husket hele livet fra denne undervisningen var «husk å tegne, tegne, stadig tegne».

Noe han gjorde. Tegnet og malte. Og malte. Den dag i dag er det godt over hundre malerier igjen etter Ole Johan. Noen av dem har blitt bevart innad i familien, noen er i andre husstander, to henger på Mosterøy skule, mens andre har funnet veien like til Amerika.

- Da vi ble enige om å gjøre dette prosjektet startet jakten på å finne bildene vi skulle ha med i kalenderen. Og det var ikke bare, bare. Det på Mosterøy skule var eksempelvis skrudd opp på veggen, og vi måtte ha med oss fotografen ut på stedet, ler Magnor.

Det var Odd Jostein som selv valgte ut hvilke 12 malerier han ville ha med i kalenderen. I tillegg har sønnen skrevet historien om sin far, som følger kalendermånedene utover i 2019. Noen av maleriene som er plukket ut vil folk kunne kjenne igjen fra Mosterøy, det ene er til og med laget fra utsikten på hjemgården på Voll.

- Der ser du gamle Øybuen, den er det nok mange som drar kjensel på, smiler Magnor og peker på maleriet.

Utkjøring

Tirsdag morgen samles gjengen fra Rennesøy historielag til dugnad. Etter kaffekoppen er unnagjort starter de med utkjøringen av intet mindre enn 2600 kalendere til samtlige husstander i Rennesøy kommune.

- Vi synes det var en hyggelig gest å kjøre dem ut selv. Ønske god jul og gi gaven, sier Magnor.

Han har selv jobbet opp mot en rekke aktører for å få kalenderen så bra som mulig. Den er like stor som to A4-ark ved siden av hverandre, og har et spesielt papir for å få bildene fine på trykk.

- Vi tenkte kanskje at noen ville ta bildene ut av kalenderen og henge dem opp i ettertid. Nå er kvaliteten mer enn god nok til dette, smiler han.

Det er første gang Rennesøy historielag har opplevd at noen privatpersoner har henvendt seg slik som dette.

- Vi synes det var en strålende idé, og håper Odd Jostein har startet en trend hvor flere lokale familier ønsker å gjøre det samme, smiler han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...