Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Nordmenn er dårlig forberedt på strømbrudd

Myndighetene anbefaler folk å tenke gjennom hvordan de kan klare seg hvis strømmen blir borte over lengre tid. Foto: Kirsti K. Sømme

Myndighetene ber folk tenke gjennom hvordan de kan klare seg hvis strømmen blir borte.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

En ny undersøkelse fra Statnett viser at nær annenhver nordmann ikke er forberedt på strømbrudd, og mange synes det er ukomfortabelt hvis strømmen blir borte mer enn et døgn.

– Tallene illustrerer hvor avhengige folk er av strøm i livene sine. Heldigvis skjer det sjelden strømbrudd i Norge, sier kommunikasjons- og samfunnspolitikksjef Nina Young Kviberg i Statnett.

Hovedstrømnettet som Statnsett drifter og eier, er bygd slik at vi kan tål@e utfall av en strømledning uten at husstandene mister strømmen. De siste årene har Statnett fornyet og forsterket nettet mange steder i landet for å trygge strømforsyningen.

Et langvarig strømnett kan gi konsekvenser som mangel på vann, mat og oppvarming og viktig infrastruktur. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil at folk skal være forberedt på dette.

Halvparten av den norske befolkningen har ikke fyrstikker, stearinlys eller lommelykt tilgjengelig hvis strømmen skulle bli borte. Enda færre har sørget for å ha ullteppe, fyringsved og mat- og vannreserver innen rekkevidde. Og ytterst få har parfinlampe og nødaggregat i bakhånd.

– Dette synliggjør hvor sårbare vi er hvis strømmen skulle bli borte, og også at vi tar det som en selvfølge at strømmen er tilgjengelig til enhver tid. Heldigvis er risikoen for langvarige strømbrudd svært liten, men det er likevel lurt å være forberedt slik myndighetene anbefaler, sier Kviberg.

Undersøkelsen til Statnett viser at folk som bor i Oslo er dårligst forberedt på strømbrudd, mens de som bor i Nord-Norge er best forberedt. Tallene viser også at unge er dårligere forberedt enn eldre.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...