Tungenesmøtet 2017:

Møteplass, jobbskaping og framtid på Tungenes

Bent Bergesen i Ressursgruppen Den Grønne Landsbyen ønsker velkommen til Tungenesmøtet onsdag 6. september. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-bank kommer også med en historie som vitner om optimisme for regionens næringsliv. Foto: Sigbjørn Berentsen.

– Tungenesmøtet er blant annet stedet for å holde seg orientert om hva som skjer i andre næringer, sier Bent Bergesen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Tungenes fyr, onsdag 6. september: På ettermiddagstid førstkommende onsdag inviterer Ressursgruppen Den Grønne Landsbyen i Næringsforeningen i Stavanger-regionen til møte på Tungenes fyr.

Tungenesmøtet arrangeres hvert år på denne tiden av året. Hovedsaklig deltar næringslivsfolk.

– Men det er åpent for alle, sier Bergesen, leder i Ressursgruppen Den Grønne Landsbyen. Han legger til at ikke det ikke bare er personer fra næringslivet i Randaberg til stede.

– Hvert år er det påmelding fra næringslivsfolk og andre fra hele Stavanger-regionen.

Tungenes fyr er stedet å innfinne seg onsdag ettermiddag 6. september. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Over nedturen

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Harald Minge, kommer. Han følger godt med og tar temperaturen på regionens næringsliv. Mye tyder på at den stiger.

Sjeføkonom i SR-bank, Kyrre M. Knudsen, forteller at banken spør 200 bedrifter i Hordaland, Rogaland og Agder, som er bankens område. Tall fra undersøkelsen blir til Konjunkturbarometeret.

Mandag 5. september skal banken offentliggjøre Konjunkturbarometeret 2017 i Stavanger konserthus, med statsminister Erna Solberg til stede.

Uten å røpe noe av det som vil bli presentert mandag, sier sjeføkonomen at fra mai i år ser en klare tegn til at kurven begynner å knekke oppover igjen etter et par tunge år. Optimismen er tilbake.

– Barometeret viser at vi er gjennom oljenedgangen, og at det skapes nye og flere jobber. Det er bra fordi folk slipper å flytte på seg for å få jobb, som er det kortsiktige. Langsiktig må vi klare å se hvor vil være om 10 år, og da er det viktig med infrastruktur, for eksempel ny E 39, Rogfast og nytt sykehus, sier Kyrre M. Knudsen.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen (t.v.) og Bent Bergesen i Randaberg sentrum. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Nye oppdrag

Til Tungenesmøtet kommer også Erik Forgaard, prosjektstyringsleder for nytt SUS 2023. Det er bestemt at det nye universitetssykehuset skal bygges på Ullandhaug.

– Dette er et enorm prosjekt hvor det er mye jobb å hente for næringslivet, sier Bent Bergesen.

Senest 6. oktober i fjor, da regjeringen offentliggjorde statsbudsjettet for 2017, kom helse- og omsorgsminister Bent Høie og samferdselsminiser Ketil Solvik-Olsen i Rogaland for å fortelle at Helse Stavanger får låne 5,9 milliarder kroner til å bygge nytt sykehus.

Prosjektleder for Rogfast, Tor Geir Espedal, kommer også til Tungenes fyr førstkommende onsdag.

– Det blir spennende, sier Bent Bergesen med tanke på at prosjektet er vedtatt i Stortinget og nær ved å bli realisert.

– Her er det interessant hvordan de vil dele opp anbudene sånn at det kan bli aktuelt også for mindre firmaer å skaffe seg oppdrag, sier han og legger til at de aller fleste i regionen vil merke Rogfast, ikke minst de som bor i Randaberg.

– I dag trekker vi mange handlende til Randaberg sentrum fra øyene, og det vil vi fortsatt ha mulighet til. Vi må bare ikke gjøre det komplisert å komme til sentrum etter også at Rogfast, som gir store muligheter, er på plass, sier Bergesen.

Bra med korreksjon

I forhold til infrastruktur, som nevnt ovenfor, mener Kyrre M. Knudsen at å knytte regionene tettere sammen er en fordel for jobbskapingen.
Mai-barometeret gir trygghet for flere jobber og vekst. Folk liker gode jobber, men de liker også å ha et godt liv.

– Randaberg har gode bokvaliteter, som er et godt utgangspunkt. Samtidig må en være bevisst på det som skjer. Vi har tidenes fest fra 2003 til 2014, men nå er vi på vei opp igjen, sier Knudsen. Han legger til at verdiskapingen fra oljenæringen steg fra 50 milliarder kroner årlig i 2000 til 225 milliarder kroner årlig i perioden 2003 - 2015.

Både Bergesen og Knudsen mener korreksjon med fall i oljeprisen i 2014 - 2015 er bra. De to snakker veldig mye om oljenæringen fordi Rogaland er svært oljesmurt.

– I 2015 var det veldig vanskelig da oljeprisen falt ned mot 40-50 dollar fatet, men næringslivet er flinke til å tilpasse seg. Men til tross for en oljepris på rundt 50 dollar fatet er optimismen tilbake igjen, smiler han.

Kyrre M. Knudsen og Bent Bergesen på området i Randaberg sentrum hvor det skal bygges nye bygg med parkeringshus og næringslokaler. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Mer robust næringsliv

Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap) kommer også til Tungenesmøtet i neste uke. Hun skal si litt om det lokale næringslivet og om mulighetene i Randaberg. Og den lokale gründerbedriften Blue Lice vil få et par minutter til å presentere hva de holder på med.

Med optimismen en ser nå, vil regionen få et bedre og mer balansert og næringsliv, mener Knudsen. Oljenæringen vokste seg veldig stor og tok det meste av fagfolk. Nå kan også andre næringer får mer av de folkene og kompetansen som de trenger.

– Vi får et mer robust næringsliv, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...