Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Mistenker dyreplageri

Katten Sivert måtte avlives fredag kveld etter å ha fått olje over hele kroppen bortsett fra på bryst og ben. Foto: Privat

Katten Sivert måtte avlives etter den ble funnet tildekket i olje, blind og ute av stand til å stå oppreist. Både eierne og veterinæren mener oljen er påført katten med vilje.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Torhill Hauso og familien på Leikvoll mistet et kjært familiemedlem på fredag. Katten Sivert, som stort sett er inne, tok seg en liten tur ut torsdag ettermiddag. Hauso forteller at katten ikke pleier å gå langt unna huset, men han kom ikke hjem da han ble ropt på både torsdag kveld og fredag morgen.

– Hvis han er ute på natten, noe han ikke er ofte, pleier han å komme pilende mot døren når vi roper på han. Men han kom ikke, sier hun.

Da samboeren Morten Laastad kom hjem fra jobb fredag ettermiddag gikk han ut og ropte på Sivert fire ganger i løpet av en time.

– Da må Sivert ha klart å følge stemmen til Morten og komme seg frem. Han var tildekket i olje, blind og klarte så vidt å løfte opp hodet.

Sivert ble blind og paralysert som følge av oljen. Foto: Privat

Mener det ble gjort med vilje

Bortsett fra på brystet og på beina var Sivert dekket i en mørk olje, som eierne tror er spill- eller motorolje. Eierne tok med katten til dyrlegevakten og fikk bekreftet sin mistanke. Veterinæren mente nemlig også at Sivert ikke hadde gjort dette selv, men at noen har påført oljen med vilje.

– Katter snur seg i luften og lander på potene. Så hvis han hadde dettet ned i olje, som et oljefat, hadde han hatt noe på potene. Katter har veldig rask refleks, så hvis han hadde dunket borti noe hadde han nok bare fått en liten oljeflekk på seg. Han hadde ikke vært dekket i olje, argumenterer Hauso.

Siverts kropp var paralysert av hendelsen, og han måtte avlives hos veterinæren.

– Dette har ført til stor sorg i familien. Min mellomste sønn sa at det var som å miste sin beste venn. Det har vært en del tårer denne helgen, forteller Hauso.

Morten Laastads innlegg på Facebook har blitt delt over 4500 ganger. Foto: Skjermdump / Facebook

Skal politianmelde

Veterinæren oppfordret Hauso og Laastad til å politianmelde hendelsen. Paret planlegger å gjøre det i løpet av dagen. På lørdag skrev Laastad et innlegg på Facebook, hvor han fortalte om hendelsen og oppfordret den/de bak hendelsen å melde seg innen tirsdag. Så langt har ingen tatt ansvar for hendelsen, og paret skal derfor politianmelde saken.

– Vi vil gjøre dette for å belyse at det ikke er ok å være stygg med et levende vesen, sier Hauso.

Innlegget til Laastad på Facebook har blitt delt over 4500 ganger og over 11.000 har reagert på historien. Hauso forteller at samboeren har fått flere meldinger fra folk som bor i Randaberg som har opplevd lignende ting skje med katten deres.

Leder i NOAH, Siri Martinsen, forteller at katter er det vanligste offeret for tilfeldig vold fra ukjente gjerningspersoner. Foto: Bente Isefjær / NOAH

– Katter er det vanligste offeret

Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen, forteller at de i dyrevernorganisasjonen ikke har sett motorolje brukt før, men at de har erfaring med ulike former for mishandling av katter.

– Katter er det vanligste offeret for tilfeldig vold fra ukjent gjerningsperson. Vi har ikke sett motorolje brukt før, men annen form for forgiftning, påsetting av skadelige objekter og annen manipulering som har ført til alvorlig skade, skriver Martinsen i en tekstmelding.

Hauso er usikker på om det faktisk kommer til å skje noe med saken når den blir politianmeldt, men Martinsen mener dyremishandling blir tatt mer på alvor etter at regjeringen påbegynte dyrepolitiprosjektet.

– Men det varierer mellom distrikter, og derfor er det viktig å snarest få på plass dyrepoliti i alle distrikter slik det er lovet i regjeringsplattformen, skriver hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...