Må bygge nytt for å være attraktiv i markedet

Stig Jakob Hanasand produserer mellom 1000 og 1100 tonn tomater årlig på Hanasand, mest klasetomat som vises fram her. Foto: Sigbjørn Berentsen

Stig Jakob Hanasand skal erstatte utdaterte veksthus med nye og vil fra neste år ha tomatproduksjon på 25 dekar på Hanasand.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Det er ikke liv laga med tre dekar, da er du ikke interessant i markedet, sier Stig Jakob Hanasand. Han er veksthusgartner på Hanasand i Rennesøy kommune.

I midten av april søkte han om å få rive et cirka fire dekar gammelt veksthus, og erstatte det med et nytt på 10,6 dekar - 10.600 kvadratmeter.

- Jeg leier areal to andre steder her på Rennesøy, på Nedrebø og Nordheim. Den driften vil jeg flytte hit til Hanasand da det er mer hensiktsmessig, sier han til Bygdebladet.

Nye veksthus her sto ferdig i fjor. Foto: Sigbjørn Berentsen

Dermed er samler han til sammen åtte dekar med tomatproduksjon i et nybygg, der litt over to dekar er en utvidelse.

- Totalt vil jeg ha 25 dekar veksthus når det nye er ferdig, sier han og håper at byggesaksavdelingen i Rennesøy kommune ikke bruker altfor lang tid på å behandle søknaden.

- Det er ikke noe som skulle være til hinder for at jeg får tillatelse, sier han og håper å få begynne arbeidet med riving og nybygg i sommeren. Han er nærmest avhengig av å være klar med nybygg fra vinteren 2019 for å være klar til neste vekstsesong.

- Hvorfor gjør du dette?

- For energibesparelse og at det er lettere å jobbe i ett større hus enn flere mindre. Et tettere hus trenger dessuten mindre energi til oppvarming, sier han og viser en stor varmelagringstank sentralt på eiendommen. I denne blir overskuddsvarme lagret sånn at Stig Jakob slipper å brenne CO2 om natta, som også er bra miljømessig.

Veksthus i Rennesøy bruker naturgass, som blant annet er gjødsel for plantene.

At veksthusgartnere i Rennesøy (og Finnøy) bruker naturgass i sine virksomheter vil føre til at Stavanger får en miljøbelastning med større CO2-avtrykk når Rennesøy blir en del av den nye storkommunen fra 2020. Men det er en annen historie.

De eldre veksthusene til høyre, bakenfor trærne, vil Stig Jakob Hanasand rive og erstatte med ett nytt. Foto: Sigbjørn Berentsen

Stig Jakob Hanasand sin virksomhelt leverer mellom 1000 og 1100 tonn tomater, mest klasetomat. Det gir en omsetning på 35 millioner kroner årlig, og sesongbasert sysselsetter han cirka 32 personer årlig.

På bruket jobbes er det for tiden folk i arbeid hele dagen. Eksempelvis leverer en tomatplante en ny klase tomater hver uke. Så her høstes det daglig.

Til nabovarslingen har Per Hanasand ytret frykt for å miste utsikt på grunn av Stig Jakobs nybygg.

Per Hanasand ønsker å beholde, i følge ham, det lille han har igjen av sjøutsikt etter å ha blitt omringet av store veksthus på alle kanter.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...