Kunstnerisk frihet

I sitt element: Det er først og fremst tusj og penn hun bruker, men Sigrid Storesund liker å prøve nye ting. Foto: Truls Waage

Nøyaktig hva hun skal bli, det vet hun ikke. Men at det skal dreie seg om kunst og kreativitet, det er helt sikkert.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Da jeg begynte på kulturskolen var det bare «Littlest Pet Shop» jeg tegnet. Det var en type leke som jeg syntes det var så gøy å holde på med, og det var det eneste jeg tegnet!

Det er med en gang tydelig at Sigrid Storesund har evnen til å fokusere. Fanger noe interessen hennes, lar hun seg gjerne bli fullstendig oppslukt. Og slik synes hun at det skal være:

- Vi var på en utstilling - jeg husker ikke kunstneren - men hun som jobbet der fortalte at han jobbet opp til 11 - 12 timer om dagen med maling og kunst, og bare tok tre søndager i måneden fri. Det kan jeg ha respekt for! Da er du virkelig dedikert!

Når hun også balanserer denne egenskapen med en grunnleggende forkjærlighet for kunst og kreativitet, så er det kanskje ikke rart at hun er invitert til å stille ut et verk på UKMs landsfestival for andre året på rad, som en av bare fire rogalendinger.

- Tegning er bare noe jeg alltid har hatt det gøy med. Noen av de fineste øyeblikkene jeg hadde i barnehagen var da jeg fikk mange positive kommentarer på tegninger jeg laget. Så det er bare noe som alltid har vært med meg.

Finner inspirasjon over alt

- Når begynte du på kulturskolen?

- I 4. eller 5. klasse, tror jeg? Jeg har iallfall gått der i noen år nå! En gang i uken, to timer hver tirsdag. Alltid på tirsdager, faktisk.

- For å produsere så mye og ofte må du vel ha god tilgang på inspirasjon?

Det er masse som kan gi meg inspirasjon, egentlig. Alt mulig jeg kommer over på internett. Jeg setter meg aldri ned og... det er liksom ikke én person jeg er fokusert på. I fjor på UKM var det for eksempel en utstoppet gullfisk som hang på en vegg, og det gjorde inntrykk.

- Ingen kunstnernavn som skiller seg ut?

- Jeg har alltid vært dårlig på navn og sånt. Det er mer slik at jeg blar meg gjennom til det er et spesielt bilde som fenger meg. Av og til er det en kunstner jeg fokuserer på i en uke og så går jeg videre til en annen.

- Du blir aldri lei av å tegne?

- Det er noen perioder hvor jeg er uinspirert. For noen år siden ble jeg litt lei, og så begynte jeg heller å lese bøker i en måneds tid og tegnet så vidt. Så det er jo noen små perioder jeg vil holde på med noe annet, men så kommer jeg tilbake fra det med nye impulser.

- Hvor mange timer i uka går med til tegning?

- Oi, øhh... det er vanskelig å si, for det varierer så mye. Men jeg tegner vel kanskje opptil tre timer hver dag?

- Med den første tegningen min til UKM i fjor satt jeg i fem dager i strekk! Den var i A2-format. Jeg overdrev litt der, men det var første gang jeg meldte meg på, så jeg følte nesten at jeg måtte komme med noe stort! Men jeg ble fremdeles overrasket over at jeg kom til landsfinalen!

Ung Kultur Møtes (UKM) i Trondheim

- Du reiser oppover til Trondheim nå på...

- Den 25. juni! På mandag. Jeg skal stille ut bildet mitt, «Strange Apocalypse».

- Hvordan fikk bildet det navnet?

- Lillebroren min så på bildet, og foreslo den tittelen. Det passet faktisk greit nok, så jeg sa bare «Ja, vi går med det!» så. Bildet var ikke ferdig en gang, men han fant tittelen.

- Han er gjerne kunstnerisk anlagt, han også?

- Han kan tegne, han er bare ikke interessert i det. Hadde han vært interessert og brukt litt tid, så mener jeg at han kunne blitt ganske flink!

- Ligger det en grad av naturtalent til familien?

- Ja, kanskje? Moren min har fortalt meg at hun var glad i å tegne og holdt på med det mye før. Farfar og farmor holdt på med veldig mye maling og kunst. Da de pensjonerte seg gikk de på kunstkurs og holdt på sammen. Jeg arvet veldig mye kunstbøker og utstyr av dem.

Kunst for kunstens skyld

- Hvor viktig er det for deg med anerkjennelse?

- Ikke så viktig. Det tok lang tid før jeg målrettet jobbet for å bli bedre. For meg handlet det om å ha det gøy, og slik er det fortsatt. Dette er noe jeg elsker å holde på med.

For Sigrid er det viktigste at man får dyrket lidenskapen sin og gjøre det man ønsker.

- Vi var på en utstilling av Kitty Kielland. Hun var en av de få, kvinnelige kunstnerne her på den tiden. Hun holdt på med kunsten selv om faren var helt imot det, og selv om man mente at kvinner ikke skulle holde på med slikt. En klassiker er jo også Vincent van Gogh. Selv om han bare fikk solgt ett bilde i løpet av livet sitt så holdt han fremdeles på med kunst.

- Har du mange venner med samme interesse?

- På grunnskolen hadde jeg ingen venner som var interessert i kunst og sånt. Men når man kommer på kunstlinja så finner man selvfølgelig folk som er interesserte der! Det har vært godt for meg å komme i et slikt miljø, så jeg trives mye bedre på videregående enn jeg gjorde på ungdomsskolen.

I tillegg til det sosiale, later det til at Sigrid er fornøyd med det akademiske på linjen «Kunst, design og arkitektur» ved Bergeland videregående:

- Du går inn på nesten alt på den studielinja - arkitektur, vanlig kunst, visuelt på en måte. Du får utforsket mange teknikker, du får lov å prøve å designe nye ting, du får utfordret kreativiteten din på flere måter så det er ganske gøy, egentlig. Jeg elsker meg på studielinja sånn sett. «Kunst og visuelle virkemidler» er favorittfaget, for det er friest. Det er få regler å forholde seg til, så man kan gjøre hva man vil.

- Vet du hva du vil gjøre etter videregående?

- Jeg vet at i fremtiden så vil jeg holde på med noe kreativt. Mer enn det er jeg ikke helt sikker på. Kanskje kunstner, kanskje tegneserietegner eller designer? Men direkte etter videregående så har jeg lyst til å gå på folkehøgskole. Helst en som tilbyr noe med tegneserietegning. Jeg har lyst til å lage en illustrert historie.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...