Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

I Prestvågen driver de frivillige kafé

FRIVILLIG: Gunvor Tollefsen (f.v.) sørger for kaffe til «strikkedamene» Sigrid Finnesand, Solfrid Finnesand og Aslaug Finnesand. alle Foto: Kirsti Kastrup Sømme Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Åtte flittige hender er i aktivitet rundt bordet der det ligger 20 bamser som går til et godt formål. Serveringen står to frivillige for.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Vi hadde ikke kunnet drifte kaféen her på Rennesøy bo- og rehab om det ikke var for de frivillige, slår kokk Anders Skogrand fast.

Kokk Anders og hans kollega Tone Merethe Jacobsen står for maten, med god hjelp fra assistent Turi Finnesand. De lager mat til cirka 70 personer, beboere ved sjukeheimen, hjemmeboende og til dem som bruker kaféen. Serveringen i Prestvågkaféen er det frivillige som står for, fire dager i uken.

Det er mandag og midt på dagen. Mandag er strikke- og håndarbeidskafé-dag i Prestvågen. Frivilligkoordinator i 20 prosent, Line Halstad, ved Rennesøy bo- og rehab sitter ved et rundt bord der tre damer er travelt opptatt med hvert sitt strikketøy.

Sigrid Finnesand driver med kunststrikk og har en stor, hvit bomullsduk på pinnene. Raske fingre tryller frem et fint viftemønster på pinne nummer to. Hun bruker to dager på å strikke ét viftemønster. Lengden på duken viser at hun har holdt på en god stund allerede.

- Jeg strikker samme mønsteret, men dette blir en løper, forteller Solfrid Finnesand som sitter ved siden av og strikker i lilla garn.

Strikker til et godt formål

På bordet, i en ring rundt blomstervasen, har Line Halstad dandert 20 strikkede bamser i alle regnbuens farger. Bamsene er «lommevenner», de skal leveres til ambulansetjenesten ved UiS og deles ut til barn som er syke eller skadet og kjører i ambulansen.

- Det var en ung dame som jobbet i ambulansetjenesten som fikk idéen fordi bamsene kunne være en trøst for barn som er syke og må fraktes med ambulansene. Jeg er usikker på hvor i landet det startet, men nå strikkes det lommevenner over nesten hele landet, forteller Line Halstad. Barna får bamsene til odel og eie etter transporten i ambulansen.

Aslaug Finnesand er en av dem på kaféen som har strikket flest lommevenner. Nå holder hun på med enda en fargerik bamse som fint får plass i en barnehånd. Målet er at 25 bamser skal bli ferdige i Prestvågen før de overleveres til de ansvarlige ved sykehuset.

- Det er frivillige som står for kaféen, men det damene på strikkekaféen gjør når de lager bamser til ambulansetjenesten er jo også frivillighet, sier Line Halstad smilende. Både ansatte ved sykehjemmet og noen av de frivillige har bidratt med å strikke lommevenner.

Tidligere har damene på kaféen strikket fargerike og festlige sitteunderlag formet som ulike dyr og fugler. De skal brukes i lysthuset og på benkene utenfor sykehjemmet. Strikkeunderlag formet som et dødninghode har de også laget på spesialbestilling. Kun fantasien setter grenser. Mange av damene er også trofaste leverandører av flotte håndarbeid til sykehjemsbasaren i november.

- Men det går an å komme på mandagene uten håndarbeid også, selv om det er strikke- og håndarbeidskafé, forsikrer Halstad.

Tradisjonskost

Kokken Anders Skogrand har tatt en tur ut fra kjøkkenet for å slå av en prat med Knut Olsen og Thomas Gangenes som pleier gå innom kaféen i Prestvågen etter at de har vært på trening hos fysioterapeuten. I dag er det karbonader med poteter og brun saus, kokte grønnsaker og tyttebærsyltetøy som står på menyen. Til dessert er det fruktsuppe.

- Vi lager mest mulig av maten fra bunn av. To dager i uken har vi fersk fisk. Vi bestiller inn ut fra det som er de beste råvarene, forteller Anders.

Line Halstad skynder seg å skyte inn at kokken har sin helt spesielle fiskesaus som virkelig gjør susen for fiskemiddagen.

- Mye av det som står på menyen er typisk tradisjonsmat som beboerne og kafégjestene liker og er vant til, forteller kokken.

Havresuppe, ertersuppe, komle og spekesild er gode eksempler på tradisjonskosten som serveres i Prestvågen. I tillegg baker kokkene kake hver dag.

Denne mandagen er Berit Håvarstein og Gunvor Tollefsen de to frivillige som tar imot betaling, legger maten fint opp på tallerkenene og serverer til kundene ved bordene. De rydder og ordner opp. I tillegg tar de seg tid til å snakke både med gjestene på kaféen, ansatte og beboere ved sjukeheimen som går forbi.

Alltid på jakt etter flere

I Rennesøy har de fått til det som Randaberg kommune ikke klarte - å få frivillige til å stå for kaféen ved sykehjemmet. Berit Håvarstein og Gunvor Tollefsen er to av de til sammen tolv faste frivillige som bytter på å holde kaféen åpen. De frivillige får middag i kaféen de dagene de jobber, som takk for strevet.

Berit og Gunvor er travelt opptatt med å sørge for at gjestene har det bra og får det de ønsker, men innimellom får damene med forkle på sjansen til å sette seg ned. Etter en stund får de også tid til å sette seg ned og smake på maten.

- Det har vært veldig bra med frivillighet, og den frivillige innsatsen er bygget opp gjennom flere år. Samtidig kan det skje at noen av de frivillige blir syke eller ønsker et års pause etter å ha vært med i mange år. Derfor er jeg alltid på utkikk etter flere frivillige til kaféen og til andre oppgaver, sier frivillighetskoordinatoren.

I tillegg til den faste strikke- og håndarbeidskaféen på mandagene, er det nettkafé på onsdagene. Da hjelper frivillige med opplæring i bruk av internett og facebook.

Aslaug Finnesand er en av dem som er blitt en aktiv facebook-bruker etter at hun har fått god og nyttig opplæring på kaféen:

- Det var på nettkaféen jeg lærte facebook, og jeg kan ikke få takket dem nok, sier hun om de frivillige mennene som har ansvar for det tilbudet.

Line Halstad er også på utkikk etter flere frivillige som kan hjelpe til med dataopplæring i Prestvågkaféen.

Mens drøsen går rundt håndarbeidsbordet, dukker en annen frivillig opp. Det er Inger Bru som har kommet for å luke i hagen. Initiativet tok hun selv, og det var ingen som hadde noe imot en «frivillig luker» i eplehekken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...