Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Her er de enige om at selvgjort middag smaker aller best

VELLYKKET: Grethe (til venstre) og Evy Grønnestad har testet ut oppskriftene hjemme med stor suksess. alle Foto: Kirsti Kastrup Sømme Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Etter at bolig- og avlastningstjenesten (BOAT) i Randaberg startet med matlagingskurs, har det blitt mer kokkelering i bofellesskapene.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Jeg laget middag til foreldrene mine. Brennende kjærlighet. De ble veldig overrasket, forteller Evy Grønnestad med et stort smil.

21. februar startet BOAT opp en kursrekke med fem kurskvelder på skolekjøkkenet ved Goa skole. Skolen har lånt ut skolekantinen gratis til bolig- og avlastningstjenestenes kurs, og kurset er finansiert ved hjelp av egenbetaling og lokale folkehelsemidler.

Bente Bjellebø Johnsen, som selv jobber i boligtjenesten, er kursleder. Målet med matlagingskurset er å inspirere beboere og ledsagere til å lage sunn og god mat selv.

Tilpassede oppskrifter

- Jeg er ikke formelt utdannet innen matlaging, men jeg har alltid vært utrolig glad i å lage mat og har jobbet i kantine. Jeg kjenner også brukergruppen og har forsøkt å tilpasse oppskriftene slik at jeg tror maten vil falle godt i smak hos dem, sier hun mens hun sender rundt fat med råkost og fisk rundt langbordet.

DESSERT: Bente Bjellebø Johnsen hadde «jukset litt» og laget klar youghurt-is til desserten. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Den kurskvelden Bygdebladet stakk innom stod det pitabrød med stekt torsk, råkost og forskjellige typer kesamdressing på menyen. Maten smakte så godt at den gikk ned på høykant selv hos de som ikke likte fisk. Det at selvgjort er velgjort, stemmer nok også når det gjelder matlaging.

- I dag er det torsk. Sunn og god mat. I løpet av de fire kurskveldene skal vi lage kylling, suppe, fisk og en ovnsrett, forteller Bente Bjellebø Johnsen.

Maten skal være næringsrik og nyttig, og noe kursdeltakerne kan ha lyst til å lage igjen.

- Og ikke minst; det skal være noe de kan klare å lage, sier kurslederen og forteller stolt at flere er i gang med matlagingen hjemme i boligene sine.

FELLESSKAP: Det kjekke og sosiale ved å spise maten sammen er også en del av gleden ved matkurset. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Brennende kjærlighet

Retten «brennende kjærlighet» var ny for noen, mens andre kjente den fra tidligere. Retten består av kokte og moste grønnsaker med litt melk, smør og ost, og med stekt kjøttdeig og epler oppå.

- Selv de som var skeptiske til grønnsakene, var med og skrelte dem. Og etterpå spiste de maten, med grønnsakmosen og alt, forteller Bente Bjellebø Johnsen.

Noen er skeptiske til enkelte matvarer, for eksempel fisk eller grønnsaker, mens andre spiser det meste.

- Jeg er veldig glad i fisk og lager mye mat, forteller Helene Sørhei.

De fleste brukerne med på å lage mat i BOAT-boligene. Noen boliger har en del felles måltider for alle brukerne, mens det andre steder er vanligst at beboerne lager og spiser middag i sin egen leilighet.

Kjekt og sosialt

Kursleder Bente hadde også ordnet med dessert til den fornøyde og mette gjengen rundt bordet.

- Det er youghurt-is med jordbær og blåbær. Veldig enkelt å lage. Matyoughurt og bær og bittelitt melis eller honning, forteller hun mens hun kjapt henter ut to plastboller fra fryseskapet. Hun har «jukset litt» og laget i stand isen på forhånd.

Rundt bordet er det etter hvert flere som er så mette, at de knapt orker prøve desserten. De som forsyner seg, er fulle av lovord.

- Vi koser oss veldig, er det én som sier. Evy Grønnestad er også godt fornøyd:

- Neste gang er siste gangen. Det blir trist, sier hun ærlig.

Det har vært veldig kjekt med kurskveldene. Ikke bare er det lærerikt, sunt og godt - det er også sosialt å møtes til felles matlaging og bespisning rundt langbord i skolekantinen.

Bente Bjellebø Johnsen har et håp om at suksessen kan bli gjentatt senere.

- Det spørs om det blir siste gangen, eller om det kanskje kan bli kurs igjen senere, sier hun optimistisk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...