Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Ganske bra å være ung i Randaberg

Oppmuntrende resultater fra undersøkelsen Ung i Rogaland ble presentert denne uken.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

På mandag ble ledere og interesserte i Randaberg gitt den første presentasjonen av resultater fra Ung i Rogaland, den regionale undersøkelsen som inngår i det nasjonale prosjektet Ungdata. Rådgiver ved Korus Vest Stavanger, Sven Gustafsson, hadde for det meste gode nyheter å komme med.

Stabilt positive tall

Undersøkelsen har vært gjennomført i 8. til 10. skoletrinn hvert tredje år siden 2010, og presentasjonen så på utviklingen fra 2013 og til nå. I den frivillige og anonyme undersøkelsen besvarte 400 elever, en svarprosent på 92, spørsmål om deres forhold til skolen, venner og foreldre, deres fritid og fritidsaktiviteter, helse, trivsel og livskvalitet.

Gustafsson begynte sobert med å konstatere at Rogaland er under landssnittet for første gang siden 2010:

- Elever er mindre fornøyd med skole og lokalmiljø, de opplever mer ensomhet, og man ser en økning i bruk av alkohol og cannabis, men den er ikke så stor som man kan få inntrykk av ved å lese avisene.

Han påpekte allikevel at resultatene spesifikt i Randaberg var stabilt gode, men at man også her ser større opplevd ensomhet.

Fornøyd med livet?

Gustafsson fortalte at spørsmål om ungdommen er fornøyd med foreldre, venner, skole, lokalmiljø, helse og utseende, gir en god indikator på hva resten av undersøkelsen som helhet vil vise. I 2019 er henholdsvis 88, 86, 67, 68, 71 og 65 prosent av ungdommen i Randaberg fornøyde med disse. Forskerne hadde ventet enda høyere score mht. foreldre og venner i en kommune med relativt liten befolkning, men man ser en markant økning i trivsel med eget utseende.

Positive hovedtrekk

Alt i alt fikk kommunen en god score på generelle spørsmål om å vokse opp her. Elevene har godt selvbilde og opplever god mestring. Økningen i psykiske plager er sterkt knyttet til uventet høy score i ett alderstrinn, men man vet ikke om det kan knyttes til et spesifikt fenomen.

Skolene hadde gode resultater, men man ser en nedgang i det å oppleve å passe inn blant andre elever. Dette kan være følge av en nedgang i fysisk samvær med venner i fritiden eller uventet sterk effekt av mobbing via sosiale medier, som for de fleste er en veldig sjelden hendelse. Gustafssen understreket at man ikke kan trekke noen konklusjoner foreløpig.

Noe økning i bruk av alkohol og cannabis settes i sammenheng med en økning i regelbrudd som skulking og hærverk, men det understrekes igjen at de færreste elever er involvert. Generelt er det ingen tydelig holdningsendring til rusmidler eller synet på deres farlighet - aksepten er lav og det anses som helsefarlig.

Fra elevene selv er budskapet et ønske om mindre stress på skolen, fokus hva de får til fremfor hva de ikke får til, og bekreftelse på at de er gode nok som de er. Pusterom fra skole og sosiale medier gjennom voksnes tilstedeværelse, grensesetting, og dialog med ungdommen ønskes.

Vil gjennomgå nøye

For rådmann Magne Fjell var helhetsinntrykket godt, og han ser frem til at man får sett nærmere på resultatene.

- Det er inspirerende å se at innsatsen fra politikere og medarbeidere gir resultater, og fint at resultater fra tidligere år lar oss se de lange linjer. Dette var en opptur, men det er ting å ta tak i, som vi vil se klarere når vi fordyper oss i materialet, sier Fjell.

- Det skrives mye om rus, så vi var spente på det, forteller SLT-koordinator Hilde K. Hebnes, men hovedinntrykket hennes er at resultatene er gode.

- Samtidig er det er viktig å huske på at ikke alle har det bra. Vi har en arbeidsgruppe, med blant annet dem innen barnevern, fritid, barn og unge, skole, og helse. Alle er nysgjerrige på tallene, og vi skal jobbe med dem fremover, sier Hebnes, som også forteller at det i slutten av mai skal holdes en ungdomskonferanse med elever fra blant annet elevrådene og barn og unges kommunestyre, om resultatene fra undersøkelsen.

I september presenteres også undersøkelsen til kommunestyret.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...