Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Flere velger yrkesfag

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner sier utviklingen går i riktig retning når flere ungdommer velger yrkesfag. Foto: Marte Garmann

Flere unge søker seg til yrkesfag denne høsten. Halvparten av elevene på VG1 får nå plass på yrkesfag, noe som er den største andelen på flere år, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Det er svært gledelig at flere velger yrkesfag. Vi trenger mange flinke fagarbeidere i årene fremover, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Mer enn 34 500 elever har fått plass på yrkesfag når de starter i videregående opplæring nå til høsten. Totalt er det i underkant av 69 500 elever som begynner på sitt første skoleår i videregående opplæring (Vg 1).

Helse- og oppvekst og bygg- og anleggsteknikk øker mest

- Det er flott at så mange ungdommer ser mulighetene som ligger i yrkesfagene, nå som vi tilpasser dem bedre til arbeidslivet og gjør dem mer yrkesrettet, sier direktør i Utdanningsdirektoratet Hege Nilssen.

Inntakstallene viser at studieprogrammene helse- og oppvekst og bygg- og anleggsteknikk øker mest. med 203 og 220 flere elever som får plass på VG1-nivå sammenlignet med i fjor. Totalt for alle årene i videregående opplæring, øker helse- og oppvekstfag med 437 flere elever enn i fjor. Bygg- og anleggsteknikk har en økning på 246 elever.

- Vi har lenge erkjent et behov for flere fagarbeidere, og regjeringen har iverksatt en rekke tiltak. Disse tallene viser at utviklingen nå går i riktig retning. Flere ungdommer velger yrkesfag. Samtidig ser vi at rekordmange nå får lærlingplass, og at flere fullfører og består en yrkesrettet videregående utdanning. Det er veldig positivt, men vi skal fortsette å holde trykket oppe, sier Sanner.

Ni av ti

Av totalt 190 698 søkere til skoleplass, har 92 prosent fått tilbud om plass etter at alle fylkeskommuner har gjennomført sitt førsteinntak. Av dem har 85 prosent fått plass ved sine førstevalg, når de søkte skole, noe som er en nedgang fra i fjor.

Det er 1600 færre søkere til skoleplass i 2018 enn i 2017. Studiespesialisering er det faget som går mest ned, med 2 409 færre elever enn i fjor.

Kjønnsforskjeller i søkingen

Det er veldig mye flere gutten enn jenter som søker seg til bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon. Kjønnsfordelingen har holdt seg stabil over tid. Det er flest jenter som søker seg til design og håndverk og helse- og oppvekstfag, men her har flere gutter søkt seg inn de siste ti årene.

Fra 2009 til 2018 har andelen gutter som søkte seg til Vg1 helse- og oppvekstfag økt fra 13 til 22 prosent. I design og håndverk hr økningen vært ti til 27 prosent, noe som skyldes innføringen av medieproduksjon som en del av design og håndverk i 2016.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...