Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Flere førsteklassinger skal lære på nynorsk

Rektor Tone Olsen Finnesand (i forgrunnen til venstre) og inspektør Marianne Kahrs ønsker 1. klassingene velkommen til sitt første år på skolen. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Flere foreldre har valgt nynorsk enn bokmål for sine håpefulle ved start i 1. klasse på Vikevåg skule dette skoleåret. Sist år var det omvendt. Av 18 klasser totalt skal elever i åtte klasser ha undervisning på nynorsk.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2017 kl 13:09

Klokka 08.25 ønsket rektor Tone Olsen Finnesand og inspektør Marianne Kahrs 45 seksåringer velkommen til deres første år på skolen. Spente foreldre og deres førsteklassinger samlet seg i en hestesko foran dem, og så begynte oppropet.

Endelig inne i klasserommet og første skoledag kan begynne med mange nysgjerrige foreldre som tilhørere. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Rektor, inspektør og kontaktlærer tok høytidelig i mot små gutter og jenter med store ransler, som selvsagt også har gledet seg. De har vært innom skolen også i forkant av denne dagen.

Luna Nådland Røssland får litt hjelp av pappa Morten Røssland. Foto: Sigbjørn Berentsen.

– Spennende, sier Morten Røssland som var med datteren Luna på første skoledag. Han har vært med på dette før siden han har en sønn som nå begynner i tredje klasse. Men like spennende er det å følge den yngste på skolen.

Kontaktlærer Alice Aske samlet sine 15 elever og gikk til klasserommet umiddelbart etter oppropet. Først samlet elevene seg i en hestesko foran smarttavla, der de gjorde noe oppgaver. Så fikk de sette seg ved pultene og fikk nok en oppgave som innebar litt skriving, som foreldre fikk anledning til å hjelpe med.

Mamma Hilde Nilssen hjelper sønnen Nikolas Nilssen Eike. Foto: Sigbjørn Berentsen.

– Han har gledet seg til skolestart, sier mamma Hilde Nilssen, mens hun assisterer sønnen Nikolas (Nilssen Eike). I barnehage har guttungen gått på Naturvettene på Bru, og har nok fått med seg at friluftsliv er en god ting.

Mamma er bortom og hjelper sønnen Aron El Hamani. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Nye oppgaver

I skolegården traff vi på Marianne Kahrs, som har jobbet med administrativt med skole i Randaberg kommune.

– Greit å være tilbake i felten, sier hun og ler litt. I høst begynt i ny jobb som inspektør ved Vikevåg skule. Hun har gledet seg mye, og synes det er kjempespennende. Hun og rektor begynte på jobb 1. august og tida fram til skolestart har de brukt på å legge godt til rette for å ta i mot elevene til et nytt skoleår.

– Kjekt å komme og la det koke litt, sier Kahrs. Det er gøy å være ute der mye skjer, mange folk og der hun kommer nærmere det som skjer i skolen daglig.

De unge håpefulle må selvsagt fotograferes på noe så spesielt og spennende som første skoledag. Foto: Sigbjørn Berentsen.

– Hvordan er det å begynne i en helt ny kommune?

– Av og til må en bare kaste kortene opp og ta de ned igjen. Av og til trenger vi nye arbeidsoppgaver, så det er greit å hoppe i og gjøre noe med det. Spennende å begynne i en annen kommune, men så er det ikke noe lang vei til Rennesøy heller, sier hun, som bor i Randaberg.

I skoleåret 2017 - 2018 starter 45 barn på sitt første skoleår. De er fordelt på tre klasser, to av dem skal ha undervisning på nynorsk og én klasse skal bokmål.

– Dette gir litt mer utgifter til skolebøker på nynorsk, og det håndterer vi helt fint, sier rektor Tone Olsen Finnesand. Utover det er ingen utfordringer ved at det er flere som vil ha undervisning på nynorsk enn bokmål.

Alice Aske er kontaktlærer for 1A ved Vikevåg skule og her fører hun elevene sine mot klasserommet. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Stor skole

Vikevåg skule har vært 1. til 7. klasse-skole i ett skoleår. Før det var det rein barneskole da den rommet 1. til 4. trinn. Ved skolestart i dag, 17. august, er dette aktuelle tall:
1. trinn: 3 klasser
2. trinn: 3 klasser
3. trinn: 3. klasser
4. trinn: 2. klasser
5. trinn: 2. klasser
6. trinn: 3. klasser
7. trinn: 2. klasser

Dette gir 18 klasser totalt, fordelt på åtte med nynorsk og 10 med bokmål. Det er i overkant av 300 elever og rundt 60 ansatte ved denne skolen.

Ungene får tydelig melding om hvordan de skal stille opp før de går inn i klasserommet. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...