Familier strømmet til «Åpen Gård»

– Vi hadde håpet på bortimot 350 besøkende, men ut ifra hva vi har kunnet telle har vi hatt over 400 til nå! konstaterer Aud Jorunn Bru fornøyd, et par timer etter at «Åpen Gård» gikk av stabelen på kulturbruket til familien hennes på Bru.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2018 kl 10:17

Til daglig er det mannen hennes, Torleiv, som er eneste fulltidsbonde på gården som driver med slaktekyllig, vinterforede sauer og ammekyr. Men for dagens anledning har Bondelaget samlet sammen mange gode medhjelpere til å bemanne alle aktivitetspostene.

Viser hvor maten kommer fra

– Målet her er ikke å vise frem vår gård, men å vise frem landbruket – vise hvor maten vi spiser kommer fra, forteller Bru.

Aud Jorunn er egentlig lærer på ungdomsskolen, men skal gå på vinterlandbruksskole nå snart.

– Så det skal bli skikkelig bonde av meg også! sier hun.

Hun er også glad for å se at så mange andre er begeistret for bondelivet.

– Vi hadde håpet på bortimot 350 besøkende, men ut ifra hva vi har kunnet telle har vi hatt over 400 til nå! Omtrent alt av tilgjengelig parkering er tatt i bruk, så det har egentlig kommet så mange som vi har plass til, smiler hun.

I tillegg til hjelperne fra Bondelaget, passer Bru på å berømme Utstein 4H, som har stilt opp med vafler, kaker og kaffe, og laget natursti for barna.

Kos og læring

Ute på tunet er to hester i sving med å la barna ri på dem. En stor og en liten.

– Er denne mora til den andre? spør jenta som sitter på den største hesten. Hun lærer at de er av forskjellige raser, og at den minste hesten faktisk er eldst.

Inni fjøset kan man kikke på sauer og nyklekkede kyllinger, og noen unger samler seg nysgjerrig rundt inkubatoren, mens andre prøver å klappe de litt skeptiske sauene.
For anledningen har man samlet flere forskjellige raser, som svartfjes og gammelnorsk sau, så vel som de «vanlige» hvite dottene man er vant til å se dandert rundt på jordene.

På vei ut av fjøset blir jeg spurt av Guttorm Gudmestad om jeg ikke vil prøve meg på «bedømmelse av eksteriør» – rett og slett hvor bra en sau ser ut mht. kropp og ull. For å gjøre det lettere er et ferdig utfylt bedømningsskjema satt på båsen til et virkelig prakteksemplar som scorer 9 av 10, og så skal man stille seg til doms over den litt mer alminnelige stakkaren i båsen ved siden av.

Bortfor, på en låve, står Astrid Søyland Grødem, som er veterinær for Den Stolte Hane, med kyllinger og høns i alle stadier av livsløpet. Fra to dager gamle gule nøster, til fullvoksne foreldredyr. Riktignok er det ikke mange dyrene som blir foreldredyr, men Grødem er opptatt av dyrevelferd:

– Kyllinger i matproduksjon lever ikke så lenge, men vi skal sørge for at de har det godt i den tiden de lever.

Noe for enhver

Overalt på tunet løper begeistra barn, og når et par traktorer brummer i gang ute på åkeren for å demonstrere hvor kjapt det går fra «gras til rundballe», eller traktoregg – som noen liker å kalle det, så stiller mange seg fascinert opp mot gjerdet for å se.

Anledning til å vise styrke og/eller dyktighet er det også, med sleggeslåing, staurbæring, og presisjonskjøring med gravemaskin.

Å slå kilen helt til topps på sleggestativet er det bare tre voksne menn som har klart i dag.

– De som har fått det til å plinge i toppen der, de har håndtert slegge en gang eller to før, det er jeg helt sikker på! Og så brukte de ganske mange forsøk, da! ler Kåre Aske, som passer på stasjonen.

Også i gravemaskinen kommer erfaring godt med når man skal prøve å styre en pendel oppi et bittelite sylinder. Men med kyndig veiledning fra Karl Olav Hodnefjell, så klarer seks år gamle Trym Håvarstein Farking det på forbausende kort tid. Mamma Hanne Håvarstein er glad for anledningen til å ta barna med på gård:

– Jeg vokste opp på gård selv, men ungene tar seg for nesen i fjøset, så det er fint å få vist dem alt dette!

Et stykke nedenfor går ni år gamle Leonard med favnen full av staur. Hele syv av dem klarte han å bære rundt løypa. 12 år gamle Hild satte siktet høyt, og fikk med seg 10 av dem. Såpass giret ble hun at hun gjorde et til forsøk med 11, men måtte gi tapt etter tre fjerdedeler av veien.

Gi tapt så det også ut som Tom Egil, en av de voksne staurbærerne, måtte gjøre, men han kjempet seg i mål med 16 staur, motivert av ønsket om å slå kompisen:

– Jeg smilte der jeg gikk, men ikke fordi det var gøy! Alt handler om å slå Timmy! ler han.

Populær bakst

I et rolig hjørne av tunet ligger en liten bakerhytte, hvor Inger Lise Bru og søsteren Jofrid har brukt dagen på å selge brød og rundstykker, så vel som potetene, grønnkålen og hortensiane som står på et bord utenfor. Noen poteter og blomster er igjen, men alt av bakst er borte:

– Vi solgt først brødene i to og to om gangen, men så kjapt at vi måtte slutte med det for å ikke gå tomme med en gang! konstaterer Bru fornøyd.

Når Nortura også var på tunet med pølser, hamburgere og lammekoteletter, ser det altså ut til at de besøkende forlot «Åpen Gård» mette, velprovianterte og litt klokere på gårdsdrift.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...