Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Det kjekkeste er dyrene!

Kos og klapp: Olivia Shackleton-Usken stryker fint på Shetlandsponnien Triggerboy. ALLE Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

Samspillet mellom barn, dyr og natur. Det er oppskriften til Ze-Bra Steindal gårdsbarnehage.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Kvakk. Kvakk.

To hvite hoder i front med sort kropp vagger mot oss når vi kommer gående inn på gårdtunet. Bak følger flere. Endene kommer helt inntil, gjør nærmest helomvending og slår følge med oss de siste meterne.

- Slettes ikke en verst velkomst å få, ler jeg til daglig leder i Ze-bra Steindal gårdsbarnehage, Tone G. Hetland.

- Nei, ikke sant. Du skjønner hvorfor det går så fint å finne roen her idet du kommer inn på gårdstunet. Du senker liksom skuldrene litt, sier hun og demonstrerer.

Vi setter oss på huk. Ved siden av høyre fot hører jeg en lav malelyd fra en langhåret grå katt. Endene bryr den seg ikke om. Det er viktigere å kave til seg noen klapp over ryggen.

Rundt hjørnet kommer to ettåringer - godt polstret for kulde og fall i rosa og lilla kjeledress og luer med dusk i friske farger. De vagger litt de også, som endene, på vei bort til dyrevennene sine. Den ene med en bit kneippbrød i hånden, den andre med en liten rød trillebåre med høy. Her skal også marsvinene og kaninen som er innendørs få mat.

Som lydige førsteklassinger på rekke og rad idet klokken ringer inn, stiller endene seg opp fremfor kneippbrødleverandøren på halvannet år. I tillegg til å få mat, får de gratis kos på kjøpet. De kan rutinen.

- Det er virkelig flott å se hvordan barna og dyra forstår, og tar hensyn til, hverandre, kommenterer Tone på vei inn til Kasper. Det er kaninen som rett som det er til og med får være med på morgensamlingen inne på avdelingene. Som får ligge i fanget til barna og nyter å være midtpunktets kosekanin.

Lenger nede i veien kommer en rød tralle med seks småfolk til. Det stikker opp bjørkekvister i alle retninger. På søndag er det nemlig fastelaven, og da forvandles de brune kvistene til et fargespill uten like med spenstig fjørdrakt.

Barnehagen er stille - både ute og inne. En liten ponni kommer ruslende forbi oss i uteområdet som omkranser barnehagen.

- Mandag er fast skogdag/turdag. Utenom de aller minste som vi har hilst på nå, er de andre på tur borte i skogen der, sier Tone og viser.

Dyrebar relasjon

- ÅÅÅÅÅÅÅ! Det aller, aller beste er dyrene!! roper den blide ansamlingen av fem- og seksåringer fremfor meg.

I dag er det tirsdag, og de har fått vært ute helt siden de kom og gjort mye gøy for å markere samenes dag. Og enda er det langt fra slutt på moroa. Nå skal de nemlig få være med en av bestevennene sine, Shetlandsponnien Triggerboy, en liten stund.

- Og på fredag - da skal vi ha karneval, sier Luka Aanestad og ser på meg med store øyne.

- Og jeg tenkte jeg skulle være Batman, fortsetter han.

- Og jeg Askepott, sier Olivia Shackleton-Usken.

- Og jeg Scooby doo, sier Tobias Egeland Olsen.

Politi blir også ropt ut. Og disneyfiguren Vaiana.

- Gjør dere bare kjekke ting her? Det høres sånn ut! Jeg også vil være med, sier jeg sittende på huk.

De ser litt på meg, ler litt og kommer frem til at; nei jeg er for stor til å gå i barnehage. Da må jeg jobbe der som de andre voksne. En kjent kvakkelyd kommer rundt hjørnet.

- Er det kjekt å ha ender i barnehagen?

- Neeeei, det er jo ikke ender. Det er Andefar, Andemor og Kalle, begynner Alea Robberstad Bjørnøy og Olivia å ramse opp.

- Er Kalle andebabyen?

- Ja - eller han er snart ungdom nå, svarer Tobias Eskeland Hofoss.

- Jeg vil holde han, sier Luka og møter Kalle, som enda er på vei over det store tunet, på halvveien.

- Har dere flere dyr?

- Mhm! ivrer de.

- Hest, høner, kanin, marsvin, and!

De teller entusiastisk på fingrene.

- Nå tror jeg Triggerboy venter, sier Tone smilende.

Og i et vips er alle de fargerike kjeledressene stilt knirkefritt opp langs gjerdet.

- Hva er det vi må huske nå? spør Tone.

- Å oppføre oss fint og rolig rundt Triggerboy slik at han synes det er greit vi er der. Svaret sitter som støpt av den vesle flokken, og fra grinden og inn er det ingen som verken løper, snakker høyt eller tilnærmer seg ponnien på en brå måte. I stede er de forsiktige, koser, klemmer og stryker. Noen får børste, andre får renske hovene. Og noen får ri.

- Takk for turen, sier Tobias til Triggerboy og gir han en klem.

- Det aller viktigste i denne barnehagen er tanken om samspill mellom barn, dyr og natur. Barna lærer seg mye om å være hensynsfulle og snille med dyr, noe vi mener er sosial kompetanse de kan ta med videre i livet og anvende på andre arenaer, også. Det er viktig med gode relasjoner og verdier. Så har vi troen på å være mye ute. Og vi er jo enormt heldige å ha så flott beliggenhet. Når vi er ute prøver vi å lære litt om naturen. Lære litt om de store tankene som bærekraftighet og fra jord til bord. Vi fikk i fjor eget drivhus og har fra før egen kjøkkenhage. Her får de ulike gruppene i barnehagen være med å så, luke, høste og lage egen kortreist mat. Vi laget også egen minikokebok i fjor, sier hun og henter ringheftet frem fra hylla.

Av de ni punktene på lista scoret Ze-bra Steindal Gårdsbarnehage langt over fire på samtlige. Maks er fem. Aller høyest score fikk de på punktene «barnets trivsel», «tilvenning og skolestart» og «tilfredshet».

- Det er mange gode måter å drive en barnehage på. Vi har funnet vår nisje som vi tror på og ønsker å utvikle ytterligere, avslutter Tone.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...