Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

- De har reddet liv

Politiet har sperret av området hvor det brant natt til søndag. Innfelt er virksomhetsleder for sykehjemmet i Randaberg kommune, Ann Kristin Schmidt Thomson. Foto: Jan Henrik Heggebø

- Nattevaktene har gjort en helt formidabel jobb, sier virksomhetsleder for sykehjemmet i Randaberg kommune, Ann Kristin Schmidt Thomson, etter sykehjemsbrannen natt til søndag.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2019 kl 16:00

Natt til søndag rykket nødetatene ut med store ressurser etter at det begynte å brenne på Randaberg sykehjem.

22 eldre og pleietrengende pasienter ble evakuert, i tillegg til ansatte ved sykehjemmet, samtlige i god behold. Kort tid etter ble brannen slukket og det kunne da bekreftes at ingen hadde kommet til skade.

Ann Kristin Schmidt Thomson, virksomhetsleder i Randaberg kommune, roser nå brannmannskapet, leger og politi som bidro under hendelsen. Ikke minst trekker hun fram innsatsen fra sykehjemmets ansatte.

- De ansatte har gjort en helt formidabel jobb. De har bidratt til å redde 22 skrøpelige pasienter ut fra et sykehjemsbygg fullt av røyk, og det på bare 20 minutter. De har reddet liv, skryter Thomson, som selv kom til sykehjemmet for å bistå natt til søndag.

Beboerne ble flyttet til DPS-bygget like ved, hvor ansatte har gitt dem nødvendig omsorg og medisiner etter hendelsen.

Les også: Brann på sykehjemmet i Randaberg

Ekstrem opplevelse for nattevaktene

Videre forteller Thomson at nattevaktene har vært gjennom en ekstrem opplevelse.

- Verken jeg eller de selv forstår hvordan de har klart det de har klart. Å skulle evakuere mennesker som ikke klarer å komme seg ut selv i en slik situasjon, det står det stor respekt av, sier Thomson.

Hun sier nattevaktene har fulgt nødvendige rutiner til punkt og prikke under hendelsen, og er imponert over den gode gjennomførelsen.

Fra evakueringen og slukkingen natt til søndag. Foto: Heidi Karin Gilje Skog

Ifølge virksomhetslederen er de ansatte fremdeles i sjokk etter hendelsen, og har derfor bedt medier om å ikke ta kontakt med vedkommende på dette tidspunktet.

Fire av nattevaktene ble for øvrig sendt til SUS (Stavanger Universitetssjukehus) for sjekk for røykskader etter hendelsen. De ble kort tid etter skrevet ut etter en rutinemessig sjekk.

Nå skal de ansatte ha en debriefing med bedriftshelsetjenesten og brannvesenet. Debriefing er i denne sammenheng et begrep i krise- og katastrofepsykiatri for samtale om et hendelsesforløp.

Ros fra flere hold

Det var ikke bare Thomson som tok seg tid til å rose nattevaktene etter den alvorlige hendelsen. Blant dem var også Tore Rasmussen, sønn til en 91 år gammel beboer på sykehjemmet.

– Jeg vil rette en stor takk til personalet ved sykehjemmet for en fantastisk redningsaksjon, og ikke minst veldig god oppfølging gjennom natten og hele søndagen. Min mor på 91 år beskriver situasjonen som skremmende og dramatisk, men er full av lovord om måten situasjonen ble håndtert på. Profesjonelt og bestemt, men likevel med tid til god omsorg, sier Rasmussen.

Også ordfører i Randaberg kommune, Kristine Enger, roste de ansatte etter sykehjemsbrannen.

«Ansatte på Randaberg sykehjem har i natt gjort en helt fantastisk jobb. Jeg er så utrolig imponert. Sammen med brannfolk fra Rogaland brann og redning har de reddet liv. 22 pasienter er nå trygt innlosjert på den nedlagte DPS døgnavdelingen som er i nabobygget. Her får de nødvendig omsorg, mat og medisiner. Tusen takk til alle sammen, » skriver hun i sosiale medier.

Ikke konkludert med brannårsaken

Helge Kvia, politifaglig etterforskningsleder i Sør-Vest politidistrikt, forteller at etterforskningen startet mandag.

- Vi har bestemt at kriminalteknikere skal utføre en åstedsundersøkelse i dag. I tillegg skal det foretas noen avhør, sier Kvia.

Han sier det er for tidlig å si noe konkret om brannårsaken eller skadeomfanget foreløpig, men legger til at det ikke er holdepunkter for å tro at det har forekommet noe kriminelt.

Virksomhetsleder for sykehjemmet i Randaberg kommune, Ann Kristin Schmidt Thomson. Foto: Arkiv

Uvisst når avdelingen er innflyttingsklar

Uten å ha oversikt over skadeomfanget er det også foreløpig vanskelig for Thomson å si når beboerne kan flytte tilbake til avdelingen.

- Nå skal vi orientere oss om hva vi skal gjøre. Det viktigste nå er å ivareta pasientene og de ansatte. Vi må vite mer om skadeomfanget for å finne ut hva vi kan gjøre videre, sier Thomson.

Overfor Randaberg kommune forteller hun at det nå er satt opp ekstra personell på sykehjemmet for de pasientene som natt til søndag ble evakuert.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...