Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Øvre Grødem fra bondeland til trivelig boligfelt

UTSIKT: Monika Bergsaker i familiens nye hus på toppen av Øvre Grødem, med utsikt over boligområdet og Byfjorden. ALLE Foto: Kirsti Kastrup Sømme Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Monika Bergsaker flyttet til Randaberg da hun var 20 år. Svigermor Tordis har sett Øvre Grødem forvandle seg fra bondeland til tettbygd strøk med mange innbyggere.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Folk i byen sier vi bor på bondelandet, men vi føler det jo ikke sånn, sier Monika Bergsaker smilende.

Monika, som opprinnelig er fra Buøy, flyttet til Randaberg da hun var rundt 20 år og bor nå i nytt hus på Øvre Grødem sammen med mannen sin, Halvor, og tre barn.

Huset ligger like ved kirken, med vid utsikt over boligområdene på Grødem, Ryfylkeøyene og Byfjorden. I underetasjen bor Monikas svigermor, Tordis Bergsaker. Hun har bodd på Grødem hele livet.

Føler seg heldig

- Grødem er fantastisk. Jeg har bodd her i alle år og føler meg heldig, sier Tordis Bergsaker fornøyd.

Tordis sine besteforeldre bygde jærhuset som stod på den gamle Grødem-gården som lå der hvor Grødem kirke nå ligger. Det ble revet i 1997. Tordis kan de gamle stedsnavnene og historien bak dem; Mallihaugen, der en gammel dame som het Malena bodde, Klokkarhaugen og Kreklinghaugen, der det vokste så mye kreklingbær.

- Kirken står der hvor løa var, og huset lå på den andre siden der hvor kirkegården nå ligger. Mellom huset og løa gikk det en kjerrevei ned mot sjøen, forteller Tordis. Hun synes Grødem er blitt et flott boligområde, men mener det som nå er igjen av landbruksjord på Grødem bør bevares.

Tordis og mannen bygget sitt eget hus i 1964, og senere bygget sønnen Halvor og Monika seg et hus i 1998. Huset fra 1964 ble revet da den nye generasjonsboligen ble bygget i 2016. Huset har panoramautsikt til innseilingen mot Stavanger havn.

- Da det var Cutty Sark i sommer, satt vi på takterrassen og hadde hele kontrollen, sier Monika smilende.

Skoler, butikk og barnehage

- Det er veldig greit her, med både barnehager, grunnskole og videregående skole, synes Monika. Barna på 18, 16 og 10 bor ennå hjemme, og de to eldste går på Randaberg videregående.

I nærmiljøet finnes det både dagligvarebutikk, thai-massasje og thai take-away i Torvmyrveien. Tidligere har det vært både bank og frisør, dagligvare med ferskvare, klesbutikk, parfymeri, pizzeria og hudpleieklinikk i næringslokalene.

Hudpleieklinikken var det Monika selv som startet. I halvannet år drev hun Hud og Harmoni i lokalene ved siden av Prix Grødem, før hun flyttet virksomheten til Randaberg sentrum.

- Her har vi butikk like ved, flotte turområder og det er ikke langt fra sentrum. Vi har det vi trenger, sier Tordis.

Det går nesten an å følge turstien helt fra Grødem og inn til Stavanger sentrum, og det går an å gå motsatt vei over Todnem og videre mot Randabergfjellet.

Sindre Norgren kommer egentlig fra Randaberg sentrum, men trives godt på Grødem. Her er han på tur med sønnene sine. Foto: Kirsti K. Sømme

Spreke pensjonister

Fra huset på haugen går turen videre ned forbi skolen og tomten der Grødem barnehage tidligere lå, og videre rundt i gatene på Grødem. Det er tirsdag formiddag og ikke så mange folk å se. Midt inne i boligfeltet, ved Safirveien og Opalveien, er imidlertid to karer i gang med et prosjekt. Tor Egil Tunge og Eivind Ødegaard har tatt fram hekksaks og rake og skal klippe buskene rundt en kommunal lekeplass.

- Vi klipper hekken i friområdet. Det er frivillig tvang, sier Tor Egil Tunge humoristisk. I flere år har beboerne i området hatt den jobben.

- Det er en del friområder her, og vi må holde det i orden for kommunen gjør det ikke lenger. Det er viktig for at folk skal ha det greit, at vi tar vare på friområdene, sier Eivind.

Tor Egil legger til at det faktisk er beboerne som eier friområdene, fordi de ble betalt av tomteprisene i området den gang boligfeltet ble etablert. De to gode naboene har bodd på Grødem siden 1976 og 1977.

- Vi holder alltid på med noe. Vi er pensjonister, og det er travelt. De kan prøve det de som vil, sier Tor Egil. Han har campingvogn og bobil, mens Eivind har båt og hytte.

Langs Torvmyrveien treffer vi Sindre Norgren, som egentlig er fra sentrum, i pappaperm på tur med tvillingene Eirik og Lasse.

- Jeg skulle ikke flytte fra sentrum, men må innrømme at det er overraskende bra her.

Eivind Ødegaard (t.v.) og Tor Egil Tunge klipper hekken rundt lekeplassen på dugnad. Det har de gjort i mange år. Foto: Kirsti K. Sømme

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...