Bålforbud opphevet - brannvesenet oppfordrer likevel til forsiktighet

På Sandestranden i Randaberg førte en éngangsgrill at det så slik ut etter 1. påskedag. Foto: Sigbjørn Berentsen

Kvelden 1. påskedag ble 200 kvadratmeter tørt gress svidd på Sandestranden. Utover det hadde brannvesenet en rolig påskehelg.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- I helga var det stille og rolig, sier brigadesjef i Rogaland brann og redning, Rune Tønnessen, til Bygdebladet.

Søndag kveld ved 18-tiden fikk det interkommunale brannvesenet en melding om at det brant på Sandestranden. Mannskaper rykket ut, og fikk slukket flammene. Men 200 kvadratmeter av gresset i sanddynene ble altså svidd av.

- Det har vært veldig tørt, og det var vært dager med vind. Den kombinasjonen gjør det ekstra farlig med bål i skog og mark, sier Tønnessen.

På Sandestranden søndag kveld var en éngangsgrill årsaken til at brannen oppsto.

Torsdag 29. mars (skjærtorsdag) innførte Rogaland brann og redning totalforbud mot all brenning i eller i nærheten av skog og mark. I hele Sør-Rogaland.

Brannvesenet sendte ut en ny pressemelding 1. påskedag og minnet om at det fortsatt var svært tørt i terrenget. Årsaken til den påminnelsen var en del henvendelser om at det ble tent bål ute i skog og mark.

- At helga ble rolig, er et tegn på at folk har skjønt oppfordringen, sier Rune Tønnessen.

Totalforbudet ble vurdert på nytt onsdag morgen denne uka, og det ble opphevet. Rogaland brann og redning oppfordrer like fullt:

- Vi oppfordrer fremdeles alle å vise aktsomhet ved bålbrenning da det fortsatt kan være tørt i naturen. Vi følger værmeldingene nøye framover, følg med på våre hjemmesider- og facebooksider for eventuelle endringer.

- Det må ha kommet nedbør av betydning, og ikke bare lokale byger enkelte steder, før forbudet blir opphevet. Vi ser hele Sør-Rogaland i sammenheng. Vi må ha like regler over hele området vårt sånn at det blir enkelt å forholde seg til, sier brigadesjefen.

Tønnessen sier at branner ute i skog og mark er ofte svært ressurskrevende, ikke minst fordi det gjerne ikke er vei helt inn til brannstedet. Og så tar det lang tid

- Gressbrannen her på Sandestranden var ikke nødvendigvis så ressurskrevende, men like fullt er det viktig at folk følger påbud som blir gitt, sier han.

Forøvrig slår en nasjonal forskrift fast at det er forbud mot å brenne bål i skog og mark mellom 15. april og 15. september.

Kommunen kan gi tillatelse til bålbrenning dersom lokale forhold tilsier at det er forsvarlig. St. Hans-bål kommer inn under den forskriften ved at det hvert år skal søkes til kommunen om å brenne bål den dagen, 23. juni.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...