Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

3-åringen Lunar ble kåret

Livsstil: Grete Gudmestad (t.v) og Miriam Brimsø har ikke oversikt over hvor mange timer av livet sitt de har lagt ned på å trene og stelle hest. Her med hingsten Hodne Lunar. Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

På første forsøk fikk Miriam Brimsø og Grete Gudmestad kåring på hingsten Hodne Lunar.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Hodne Lunar? Jeg kikker spørrende på søskenbarnene.

- Hehe. Ja. Alle hestene har navnet Hodne siden det er stedsnavnet her. Lunar har blitt omgjort til guttenavn fra jentenavnet Luna, som vi hadde bestemt oss for å kalle det neste hoppeføllet. De smiler utenfor stalldøren, som de daglig går inn og ut av mer enn en gang.

Livsstil

- Noen liker å bruke tiden på hund og ta den med på utstillinger som hobby. Vi har det slik med hest, sier søskenbarnene.

For duoen har drevet med hest så lenge de kan huske. Nærmere bestemt fjording.

- Hvor mange timer har dere brukt på denne hobbyen?

- Haha! Det er det umulig å telle opp, starter Miriam.

- Det er vel egentlig ikke en hobby, men mer en livsstil, tenker Grete høyt.

Miriam nikker. Det å drive med hest går mange generasjoner tilbake i familien.

- Jeg vet at oldefaren vår reiste og deltok i kåringer og premieringer av fjording i sin tid.

Og entusiasmen har deretter spredd seg nedover i generasjonene. Lunar er hesten til Grete og moren Bente. Det er imidlertid Miriam som har tatt på seg å trene opp Lunar disse tre årene så han ble klar til kåring på Nordfjordeid nå i mai.

- Miriam har en god dose tålmodighet, og vilje nok til å håndtere Lunar. Hingster har ofte mye mer meninger, om vi skal si det slik, smiler Grete.

- Han er utrolig snill. Men trenger litt grensesetting av og til. Vi må huske på at han bare er ungdom enda, ler Miriam, som forklarer at det ikke går an å få kåring på en hest før den er tre år. Slik er reglene. Det tar dessuten tid å få de innøvd til å passere alle øvelsene de skal gjennom for å få kåringen.

- Vi har prøvd å sosialisere Lunar, tatt han med på ulike treninger og kurs slik at han skal bli vant med å bli fraktet rundt, starter Grete.

- Jeg har sett hester som har blitt skikkelig stresset av det faktum å bli forflyttet. Dermed er det gjort, supplerer Miriam.

Kåring

Men Lunar var rolig gjennom hele testen hvor de eksempelvis bedømte eksteriør, som vil si å gi karakter på rasetype, preg, kroppsbygning, muskulatur, beinkvalitet, beinstilling og bevegelser. Han ble testet på lynne, gikk gjennom veterinærsjekk og måtte gjennom kjøreprøve med vogn for å teste bruksegenskaper. Totalt sett ga dette Lunar en femteplass av 12 deltakere, og totalscore på 8,5.

- Jeg ble så glad når de ropte oss opp at gledestårene spratt frem, smiler Miriam.

Å få en kåring og bli stilt i kvalitet er et solid kvalitetstegn og har ført til avlsgodkjenning i ett år.

- Vi har allerede fått henvendelser, så Lunar skal gå på slepp i sommer sammen med noen hopper på Jæren, forklarer Miriam.

- Er det gode penger å tjene på dette?

- Haha. Dersom du teller timer gjennom disse tre årene, reisekostnader og så videre så blir det nok et regnestykke med minus i. Men det er jo som sagt at det er så kjekt å bruke tiden på som teller. Det er vår livsstil.

Og nettopp gleden over å drive med hest fører til neste målsetting om å få premiegrad neste år.

- Får han tittelen er det noe han har for alltid. Det hadde virkelig vært stas!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...