Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Nye Stavanger må tilpasses en ny økonomisk virkelighet

Prosjektrådmann Per Kristian Vareide påpeker at den nye storkommunen Stavanger må tilpasses en ny økonomisk virkelighet. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Netto innsparing ved å slå sammen Rennesøy, Finnøy og Stavanger er 15 millioner kroner. Et høyt, planlagt investeringsnivå for hver av de tre som slås sammen gir et lavt forventet netto driftsresultat.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Når kommunebudsjettene i dagens Stavanger, Finnøy og Rennesøy forenes i ett nytt, felles kommunebudsjett, forventes et for lavt netto driftsresultat til at den nye storkommunen vil være bærekraftig på lengre sikt.

Økonomiske realiteter

Prosjektrådmann Per Kristian Vareide orienterer om konsekvenser av kommunesammenslåingen av de tre kommunene Finnøy, Stavanger og Rennesøy.

Fellesnemda behandler saken 20. mai. Dette møtes avholdes i Utsyn misjonssenter på Judaberg.

Tjenestetilbud i dagens tre kommuner er harmonisert, som det heter, og tidspunktet for når de nye storkommunen skal være etablert nærmer seg. Ved overgangen til 1. januar 2020 oppstår den nye Stavanger kommune, det altså Finnøy og Rennesøy blir nye kommunedeler.

– Det er ikke foretatt endringer i det konsoliderte budsjettet som påvirker tjenestestandard/nivå. Imidlertid er det lagt til grunn stortdriftsfordeler og effektivisering, hovedsaklig innenfor administrasjon og ledelse, påpeker prosjektrådmannen.

Lavere frie inntekter

Samlet sparer den nye kommunen rundt 35 millioner kroner på den nevnte effektiviseringen på administrasjon og ledelse.

Inntektssystemet for kommunesektoren påvirker inntekt når kommuner slår seg sammen. Når Stavanger, Rennesøy og Finnøy blir til én kommune vil frie inntekter for Nye Stavanger reduseres med rundt 20 millioner kroner i 2020, noe som vil øke til rundt 55 millioner kroner om tjue år.

Dette betyr at netto innsparing av å slå sammen de tre kommunene gir en besparelse på 15 millioner kroner i 2020.

Forventer lavt driftsresultat

– Netto driftsresultat for det konsoliderte budsjettet er på 1,1 prosent og anses for lavt til å ha en bærekraftig utvikling på sikt, framholder prosjektrådmannen i saken til Fellesnemda. Dette begrunnes med at alle de tre kommunene i nye Stavanger har lagt inn relativt høye investeringer i sine budsjetter i perioden 2019 - 2022.

– Konsolidert investeringsbudsjett for nye Stavanger utgjør omlag 7 milliarder kroner. Dette høye nivået kombinert med lav egenfinansiering (35 til 56 prosent) medfører betydelig økning i kommunens lånegjeld, påpeker prosjektrådmannen.

I det videre arbeidet med Handlings- og økonomiplan (HØP) 2020 - 2023 bør bør en tilpasning til en ny økonomisk virkelighet gjenspeiles i prioriteringene i årene framover.

Økonomisk handlingsrom

Prosjektrådmannen orienterer også om at kommunereformen skal fullfinansieres av staten. Kommuner skal i 2020 ikke oppleve mindre inntekter av sammenslåing.

– Det er ingen signaler fra staten om at de frie inntektene vil øke i årene framover, opplyser Variede og viser til perspektivmelding fra regjeringen. Dette betyr at alt som nye Stavanger vil få til av nye tiltak må finansieres ved omprioritering, omstilling, effektivisering eller ved å legge ned eksisterende tiltak.

– Mulighetene for å få dette til er god i en stor kommune med et samlet budsjett på over 10 milliarder kroner, framholder prosjektrådmannen.

Siste med #Tjenestetilbud Nye StavangerVis flere

Siste med #Nye StavangerVis flere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...