Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Eiendomsskatt nødvendig for å opprettholde bærekraftig drift

Prosjektrådmann for Nye Stavanger, Per Kristian Vareide, anbefaler at Fellesnemda 4. juni sier ja til å videreføre eiendomsskatt i den nye storkommunen. Her er han i møte i Fellesnemda i Rennesøy kulturhus i mars i år. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

4. juni skal Fellesnemda for Nye Stavanger ta en beslutning om at den nye storkommunen skal kreve inn eiendomsskatt. Prosjektrådmannen anbefaler de Fellesnemda å si ja til det.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 23.05.2018 kl 14:01

– I Stavanger har vi hatt eiendomsskatt i flere år, og i Høyre ser vi at det er viktig å fortsette med det, sier John Peter Hernes i Stavanger Høyre til Bygdebladet.

– Hvorfor?

– Eiendomsskatt er kun én av skattene som kreves inn, og vi ser at eiendom er lavt beskattet allerede. Det er andre skatter som heller kan senkes, eksempelvis inntektsskatten, svarer Hernes. Han legger til at dagens eiendomsskatt i Stavanger er blant de laveste i landet, med lavt beregningsgrunnlag (3 promille), som betyr lave utgifter for innbyggerne, men gir dem et godt tjenestetilbud tilbake.

– Det er dessuten vanskelig å erstatte inntekter fra eiendomsskatt med andre inntekter, så vi velger å oppretteholde å bruke de til å opprettholde et godt tjenestetilbud, sier Hernes.

Kari Nessa Nordtun, gruppeleder i Stavanger Ap, sier hun gjerne skulle sett at Nye Stavanger kunne kutte innkreving av eiendomsskatt.

Kari Nessa Nordtun i Stavanger Ap mener det vil bli vanskelig å erstatte inntekter fra eiendomsskatt om den fjernes i Nye Stavanger. Men hun lytter til dem som mener det motsatte og vil høre hvor de vil hente inntektene fra. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

– Men jeg tor nok det blir nødvendig for det vil bli vanskelig å hente så store inntekter fra andre steder. Jeg forventet lite debatt om dette i Fellesnemda 4. juni, men om noen mener den nye kommunen kan klare seg uten disse inntektene, vil jeg høre hvor de vil hente dem, enten det er fra kutt i skole, barnevern eller barnehage, sier Nessa Nordtun.

Kan bli vanskelig uten

Basert på vedtatte økonomiplaner i Rennesøy, Finnøy og Stavanger hente inn rundt 300 millioner kroner årlig de neste årene.

– Et eventuelt bortfall av omlag 300 millioner kroner i 2020 vil skape nye utfordringer med å finne balanse mellom den nye kommunens utgifter og inntekter, deriblant langsiktige og bærekraftige netto driftsresultater, framholder prosjektrådmann Per Kristian Vareide overfor Fellesnemda.

Fellesnemda behandler 4. juni saken «Forslag til etablering av administrativt prosjekt om taksering og harmonisering av eiendomsskatt».

Saksbehandlere er Vibeke Bø Langeland og Lin Knarvik.

Harmonisere innkreving

I dag har Stavanger eiendomsskatt på bolig og fritidseiendom og på noe annen eiendom. Rennesøy krever kun eiendomsskatt fra verk og bruk, og Finnøy har eiendomsskatt på bolig og fritidseiendommer, verk og bruk og andre eiendommer.

Prosjektrådmannen påpeker at samtlige kommuner forutsetter inntekter fra eiendomsskatt i sine vedtatte økonomiplaner.
Arbeidet med å lage økonomiplan for Nye Stavanger kommune er ikke startet opp ennå.

– Men det er nødvendig at utformingen av Nye Stavanger ikke begrenser framtidige muligheter, framholder Vareide i saksutredningen.

Anbefaler eget prosjekt

I en omfattende saksutredning drøftes og vurderes modeller for eiendommer skal takseres i den nye kommunen.

Overfor Fellesnemda anbefaler prosjektrådmann Vareide å lage et administrativt prosjekt som skal utrede hvordan videre innkreving av eiendomsskatt skal gjøres i den nye kommunen. Det er bedre å gjøre dette selv. framheves det, fordi det vil være bedre enn å bruke Skatteetatens formuesgrunnlag som metode for arbeidet.

– Kommunene er tettere på på endringer i lokalsamfunnet, mens statlige systemer i større grad er basert på rapportering i ettertid. For eksempel vil nye bygninger normalt ikke komme med i formuesgrunnlaget før to år etter ferdigstillelse, står det i saksutredningen.

Så skal det brukes 22 millioner kroner på å utrede og finne modeller for innkreving av eiendomsskatt, og det blir uttalt at dette er utgifter til inntekts ervervelse. Prosjektet Nye Stavanger skal finansiere dette.

Siste med #KommunereformVis flere

Fylkesmannen vil ha mer kunnskap om kommunenes holdninger til kommunestruktur

Ny runde om kommunestruktur

Fylkesmannen vil ha mer kunnskap.

Fylkesmannen skal stimulere i ny runde om kommunegrenser

– Lite framtidsrettet grense

Kommunegrense Randaberg - Nye Stavanger.

– Nær folk er viktig når vi skaper en ny kommune

Sp: – Tjenester nær folk

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...