Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

temaSpråk

Nye, mangfaldige Stavanger

Gunvor Eiane (t.v.) og Elin Rydningen mener nynorsk må sikres gode vilkår i den nye storkommunen Stavanger. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

Me i Rennesøy Mållag er svært glade for språk-ytringa frå Tore Renberg ved opninga av Kapittel-festivalen. Han seier klart ifrå om at nynorsken må få ein god plass i Nye Stavanger og at det er på overtid å leggja bort forakta mot det skriftspråket som ligg nærmast Stavanger-målet.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

LESERBREV: Og - som Renberg seier - dette handlar ikkje minst om respekt for dei nye innbyggjarane frå Rennesøy og Finnøy.

Rennesøy er formelt ein språknøytral kommune i dag, men det er mange nynorskbrukarar her, både privat, i næringsliv og i skulen. Finnøy er ein nynorskkommune med nynorsk som administrasjonsmål.

Målbruksplan ?

Nye Stavanger vil få «språknøytralt» administrasjonsspråk, men me må vilje meir enn som så og skape eit reelt språkmangfald. Dette kan sikrast gjennom ein målbruksplan.

Målet for ein slik plan må vera at det skal verta like lett å vera nynorskbrukar som bokmålsbrukar i den nye kommunen, og at barn som har nynorsk på skulen også får møte nynorsk elles.

Velje nynorsk aktivt

Om administrasjonsmålet er «nøytralt», kan likevel Stavanger krevja nynorsk i skriv frå statsorgan. Det vil over tid òg gjera det lettare for den einskilde tilsette i kommunen å skrive nynorsk. Det vil også bidra til at Rogaland, som no, får ein Fylkesmann og andre regionale statsetatar som skriv nynorsk.

Den nye kommunen kan ha reglar om å veksla mellom nynorsk og bokmål i kommunale dokument. Programvara kommunen nyttar, må ligge føre både på nynorsk og bokmål, det same gjeld skjema som privatpersonar og verksemder skal fylle ut.

Kulturarv og klarspråk

Ein målbruksplan må stø opp om respekten for språkvalet den einskilde gjer. Alle bør få svar frå kommune på nynorsk eller bokmål alt etter kva målform dei har.

Viktigast er likevel å gjere

barna som velger nynorsk til trygge nynorskbrukarar i skulen, gjennom gode nynorske språkmiljø frå barnehagen og heilt opp til vidaregåande skule, og gjennom det hindrar språkskifte frå nynorsk til bokmål.

Barna våre må møte nynorsk i barnehagen. Det må syngast og lesast på nynorsk eller dialekt. Alle barn i Nye Stavanger må få den gåva det er å kjenne songar, dikt og eventyr på både nynorsk og bokmål.

Nye Stavanger må sørgja for at elevane får god opplæring på nynorsk. Og bokmål. Og framandspråk og morsmål. Digitale læremiddel som skulen tek i bruk skal finnast på nynorsk. Dei må og sikra at lærarane er gode i nynorsk og tilby kurs om dei ikkje er det. Det kan stillast tydelege krav til nynorskkompetanse i utlysingstekstar.

Byråkratar som er gode i nynorsk skriv faktisk betre og meir forståeleg - også når dei skriv bokmål!

Ny open port i Stavanger

Stavanger går gjennom ein viktig overgangsfase dei nærmaste åra - det gjeld ikkje minst når det gjeld sjølvbiletet me har som innbyggjarar har. Tore Renberg seier at det er eit paradoks at mange ikkje vil skriva det språket som er nært deira eigen tale og tanke, men dei synest det er fint så lenge det er lyrikk og poesi. Me i Rennesøy Mållag meiner at nynorsken er brukande på alle område i Nye Stavanger kommune, og vi håpar og trur at frå 2020 så bur vi i ein tospråkleg kommune der nynorsk nyt like mykje respekt som bokmål.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...