Ny runde om eiendomsskatt i Fellesnemda

Vikevåg kan bli en av delene i Rennesøy hvor det kan bli krevet inn eiendomsskatt som følge av Nye Stavanger kommune. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

Mandag 21. januar skal Fellesnemda for Nye Stavanger igjen debattere hvordan eiendomsskatten skal kreves inn i den nye storkommunen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Etter forslag fra leder i Fellesnemda, Christine Sagen Helgø (Høyre) i desember, utsatte Fellesnemda saken som handler om hvordan eiendomsskatt skal avgrenses i den nye kommunen. Mer oversatt betyr det: hvem skal betale eiendomsskatt i Nye Stavanger kommune.

Les også: Hvem skal betale eiendomsskatt?

– Jeg foreslo å utsette saken fordi det kom mange ulike forslag direkte til sist møte i Fellesnemda, og vi trengte litt mer tid til å se på disse, sier Sagen Helgø til Bygdebladet.

Hun legger til at Høyre enda ikke har gruppebehandlet saken og kan derfor ikke si noe nå om hva de vil gå for 21. januar. Heller ikke om Høyre har alternative forslag til vedtak.

Prosjektrådmann Per Kristian Vareide legger fram en saksutredning den 21. januar med to anbefalte forslag til vedtak. Alternativ 1 går ut på at det skal utredes ulike alternativer til hvordan eiendomsskatten skal inndeles i Nye Stavanger. Og at det skal legges vekt på å få til en rettferdigfordeling blant innbyggerne i hele den nye kommunen.

Alternativ 2 går ut på at det skal utredes hvilke områder i den nye kommunen som kan defineres som «utbygget på bevis». Og at den vurderingen må gjøres gjeldende både for Stavanger, Rennesøy og Finnøy.

Jostein Eiane (Krf), som er nestleder i Fellesnemda, fremmet i desember forslag om at en skal ta utgangspunkt i den ordningen som Stavanger kommune har dag for innkreving av eiendomsskatt. I arbeidet med å dele inn i soner som får eiendomsskatt skal de legges avgjørende vekt på om områdene ville falt inn under eller utenfor definisjonen «utbygget på bevis».

Kari Nessa Nordtun (Ap) ønsket i desember at prosjektrådmannen kommenterte Eianes forslag. Det er blitt gjort , og prosjektrådmannen tolker Eianes forslag som at det skal bli to soner med eiendomsskatt i Rennesøy og Finnøy. En sone med lav eiendomsskatt og en 0-sone hvor det ikke skal være eiendomsskatt.

– I Rennesøy har vi ikke eiendomsskatt (for hus og hytter) og vi ønsker heller ikke å ha det. I Finnøy har de eiendomsskatt, men intensjonsavtalen for kommunesammenslåingen forteller at deler av Finnøy vil slippe dette. Vi forholder oss til det som står i intensjonsavtalen, fastslår Jostein Eiane.

Christian Wedler (Frp) uttalte til Bygdebladet på slutten av fjoråret at flertallet i Fellesnemda som stemte for at den nye kommunen skal ha eiendomsskatt «har satt seg i litt av en kattepine».

Les også: – Dropp hele eiendomsskatten.

– Dette blir så komplisert å gjøre rettferdig at det er best å droppe hele eiendomsskatten, sa Wedler. I Fellesnemdas møte 10. desember ifjor gjentok Sissel Stenberg (Frp) at eiendomsskatten bør droppes med samme begrunnelse som Wedler.

Ap og SV stemte for at Nye Stavanger kommune skal kreve inn eiendomsskatt. Stavanger tar inn nær 300 millioner kroner i dag og kutt av inntekter i den størrelsesorden mener de to partiene ikke er forsvarlig fordi det vil bli uforsvarlige kutt i viktige tjenester som blant annet skole.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...