Nokre hummaruttrykk frå Kvitsøy

Bernt Høie. Foto: Kathrine Knutsen

Direkte levert frå kvitsøybuen Bernt Høie.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

«Å bli jan»

Det var det du blei om du ikkje fekk hummerfangst og kun hadde tomme teiner. Hollenderne satte i gong hummarfangsten på Kvitsøy, og monge meinar det er eit uttrykk som kjem frå den tida. Så skal det seiast at det sidan den gong ikkje har vært enkelt å heita Jan på Kvitsøy... Og at det heller ikkje har vært lett å kome heim etter fiske og innrømme at du har blitt jan.

Hummarhytte

Fangsthytter ein finn rester av i fleire holmar. Hytta på Ternøy skal restaurerast som eit minne om eit eventyrleg hummarfiske mellom 1.og 2. verdenskrig.

Hummarstein

Ein stein i sjøen der det til vanleg «bur» ein hummar.

Hummarme'

Plasser på djupare vatn ein fekk hummar. Ein bruke krysslijner frå punkt på land. Slike me' kunne væra «hemmelege» eller handheva som «mine». Dei som nerma seg med teiner til visse personar fekk ofte ei overhøvling av «eigaren» og trekte seg unna eller motsatt «dreit i han» og sette teinene sine. Dette kunne føre til konflikter og vondt blod! Ein kar uttrykte seg slik: «Eit merakkels, nå tek dei maten or munnen min»!

Hummarbøle

«Boligen» til ein hummar under ein stein eller i ei ur.

Hummarmole

Sand og grus ein hummar har grove fram frå bolet sitt. Størrelsen på sandhaugen kan indikere om det er ein høvring eller hummar som «bur» i bølet.

Humraura

Ein stad på Kvitsøy med ei ur i sjøen. Her blei det fanga mykje hummar.

Hummarmål

Eit treredskap som hadde nøyaktige mål for minimumsstørrelsen på ein lovleg hummar. Nå må hummarmålet væra 25 cm.

Halvmann

Ein hummar som har mista ei klo. Fiskarane fekk halv pris.

Pilgrim

Ein hummar uten klør. Dårleg betalt eller at oppkjøparen ikkje ville ta imot!

Teinemat

Teinemat hadde to hensikter: Hindre høvringen å krype inn, og å lokke hummaren inn i teina. Det var ofte hemmelege oppskrifter på agn som skulle lokke hummaren i teina. Fiskarane hadde ulik teinemat alt etter om det var tungsjø og «su» (uroleg på botn), eller kaldt i sjøen. Ein fersk marulk blei delt i to, og fiskaren forventa to humrar. Nebbsild var ubrukeleg! Somme svor til fersk torskeslo, andre troskeslo som var blaut og godt gjæra. Makrell, fersk eller godt sur. Soltørka lyr, eller lyr som hadde surna to dagar. Her var utallige variasjonar, og teinemat var ofte familiehemligheter alt etter som ein skulle setja teinene og værforhold. Ja, somme strakte denne «vitenskapen» til å omfatte godsaker på vinmonopolet! Men kånene hadde sin tvil om kven godsaken lokka mest på, hummaren eller fiskaren!

Hummarpark

Grunnmur og tak over eit trangt sund med god gjennomstrøyming til oppbevaring av hummar.

Ein lekk hummarpark

Eigarane var sikre på at hummar frå parken var ute i det fri når den var ringsett av masse teiner. Fiskarane fulgte nøye med og kunne få gode «fangster»!

Hummarspring

Gummistrikk til å binde klørne slik at hummaren ikkje kunne bruke dei på kvarandre.

Hummarbust

Antennen til hummaren, lukteorgan. Fekk ein auge på hummarbust var ein sikker på at hummaren var på plass i bolet sitt. Jo større hummar, jo tjukkare var busten.

«Å gå i teina»

Ungdommelig uttrykk på den som drakk seg sanselaus og sovna. Slike kara blei enten kjørte heim i trillbør, eller borne heim til foreldrene. Det var skamfullt «å gå i teina», og nyheten speridde seg fort over øya når nokon gjekk i teina! Ingen var i tvil om hendelsesforløpet!

«Slakke som teinemat»

Kvitsøyuttrykk for kor slapp eller sjuk ein hadde vore i ein sjukeperiode.

Ein kan diskutere om teminologien ville bli godkjent av legane! Men den som hadde vore oppi slikt, meinte nok at han var nummeret før han gjekk i «oppløysning» slik som teinematen gjorde når den hadde låge i ro nokre døgn! Og den slags kan væra alvorleg, særleg når hummarfisket nermer seg opningsdatoen! Då hendte det jo at ein lurte på om det var Lasarus som steig fram på golvet for å gjera teinene sine klar!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...