Nå skal det jaktes stillehavsøsters

Markeringene på kartet viser hvor i Rogaland det er funnet stillehavsøsters. Trolig blir det flere funn i sommer, nå som folk oppfordres til å lete etter østers og rapportere funn til Fyelksmannen. Foto: Fylkesmannens miljøvernavdeling

I sommer oppfordres folk fra i Rogaland til å lete etter stillehavsøsters når de ferdes i strandsonen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Stillehavsøsters er en fremmed art som blir stadig mer vanlig langs norskekysten. Den sprer seg raskt og kan endre det biologiske mangfoldet på havbunnen ved at den danner store og skarpe rev på sandbunn.

Den tar over for andre muslinger som flatøsters og blåskjell, arter som er viktig mat for blant annet fugler.

Ta bilde og send inn
– Kommer du over stillehavsøsters i sommer, ber vi deg om å sende et bilde av funnet ditt og en liten kartskisse som viser hvor østersen ble funnet. Har du mulighet for å skrive ned GPS-koordinater kan det også være nyttig, sier rådgiver Kirsten Redmond Kristiansen på Fylkesmannens miljøvernavdeling.

På nettsidene til Fylkesmannens miljøvernavdelings nettsider står informasjon om hvor bilder og kartskisser skal sendes.

– Skriv navn, adresse og fortell om barn har vært med på jakten. Alle bidrag vil være med i trekningen om flotte premier med marine tema, lover Kirsten Redmond Kristiansen.

Langstrakt og taggete
Stillehavsøstersen skiller seg fra flatøsters ved at den er mer langstrakt og «taggete». Redmond Kristiansen oppfordrer folk til å ta et søk på nett hvis de er i tvil om det er flatøsters eller stillehavsøsters de har funnet.

I fjor ble det funnet stillehavsøsters på ti ulike steder i Ryfylke, blant annet i Austbøvågen på Rennesøy. Det er også funnet en koloni stillehavsøsters i Hafrsfjord.

– Vi vet ennå ikke hvor omfattende utbredelsen av stillehavsøsters er, det er derfor vi ber folk hjelpe oss med kartleggingen ved å rapportere inn funn, sier Kirsten Redmond Kristiansen.

Miljødirektoratet og Fylkesmannens miljøvernavdeling ønsker å hindre at stillehavsøstersen brer seg, og på sikt er det et mål å bekjempe den fremmede muslingarten.

Forskerne vet ikke sikkert hvordan stillehavsøstersen har kommet til Norge og hvor lenge den har vært etablert her.

Slik ser den ut, den uønskede stillehavsøstersen som Fylkesmannen ber folk rapportere inn. Denne fant Sjur Lærdal i fjor på sørsiden av Litle Ådnøy. Foto: Sjur Lærdal

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...