Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Menn tjener fortsatt mest

BRUTTOINNTEKT: Diagrammet viser klart at menn (søylene til venstre) har høyere gjennomsnittlig bruttoinntekt enn kvinner i Randaberg, Rennesøy og Kvitsøy. Foto: Statistisk Sentralbyrå

Hos Statistisk Sentralbyrå er tallenes tale klar. Det er fortsatt et godt stykke igjen til full likestilling mellom menn og kvinner.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

I 2017 var norske menns gjennomsnittlige bruttoinntekt 533.900 kroner, mens kvinners gjennomsnittlige bruttoinntekt var på 369.600 kroner. Tallene omfatter menn og kvinner i alderen 20 til 66 år, heltids- og deltidsansatte.

Tallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at det også er klare forskjeller i Bygdebladets tre dekningskommuner. I samtlige tre kommuner har menn høyere gjennomsnittlig bruttoinntekt enn kvinner. En del av forklaringen, men langt fra hele, kan ligge i at kvinner jobber mer deltid enn menn og dermed tjener mindre.

DELTID: I Kvitsøy jobbet nærmere 60 prosent av kvinnene i yrkesaktiv alder deltid i 2017. Kvinner jobber mer deltid enn menn. Foto: Statistisk Sentralbyrå

I Kvitsøy er det prosentvis både flere kvinner og menn som jobber deltid enn i nabokommunene Randaberg og Rennesøy. Spesielt er det mange kvinner i Kvitsøy, faktisk nær 60 prosent, som jobber deltid. Gjennomsnittlig bruttoinntekt i Kvitsøy er dessuten lavere enn i Randaberg og Rennesøy både for kvinner og menn.

Når det gjelder andel kvinnelige ledere, ligger Kvitsøy og Randaberg nokså likt med 70 prosent mannlige ledere og 30 prosent kvinnelige ledere.

Rennesøy skiller seg litt ut ved at kommunen har flere kvinnelige ledere. Der er fordelingen 64,1 prosent menn og 35,9 prosent kvinner.

Les også: Ta sjansen, jenter (ukas lederartikkel).

Statistisk Sentralbyrå finner en større endring i indikatoren som måler andel kvinner og menn blant ledere i Norge de siste årene. Selv om det fremdeles er store kjønnsforskjeller på landsbasis, har det i samtlige av landets fylker og det store flertallet av kommunene vært en utvikling mot jevnere kjønnsbalanse blant ledere de siste årene.

Dette tolker SSB som en indikasjon på at de høyt utdannede kvinnene stadig får bedre karrieremuligheter i det lokale arbeidsmarkedet.

LEDERE: Til venstre viser prosentandelen ledere blant menn. Prosentandelen for kvinner viser i de tre søylene til høyre. Foto: Statistisk Sentralbyrå

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...