Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Schola Solensis øver hver mandag i Sola ruinkirke, og skal bidra med vakker gregoriansk sang i Utstein kloster neste lørdag. Foto: Bjørn L. Vaaland

Mangfoldig musikk- og skriftskultur i kloster

Stiftelsen Utstein Pilegrimsgard slår på stortromma og inviterer til et nytt seminar i Utstein kloster neste lørdag. Det blir mye historie og vakker gregoriansk sang.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Dette er for folk flest, sier styreleder Ole Hodnefjell til Bygdebladet. Fjorårets klosterseminar de siste årene handlet om det bygningsmessige ved klosteret.

- Det er ulike måter å vinkle dette på med sang og musikk. I år tenkte vi at dette med bokproduksjon og avskrifter er lite kjent, og i så måte et godt tema å ta opp, sier Hodnefjell, som tror det blir fin dag i Utstein kloster lørdag 1. september.

Kreativt senter på Utstein

Utstein Pilegrimsgard, Katolsk Forum i Stavanger, Misjonshøgskolen, Museum Stavanger og Utstein kloster samarbeider om seminaret.

I middelalderen var klosterne viktige kreative sentre, hvor det kristne budskap fikk sin form i ord, toner, bilder og symbolhandlinger. Flinke foredragsholdere er hentet inn, Wolfgang Plagge, professor ved Musikkhøgskolen i Oslo, og Åslaug Ommundsen, professor i klassiske fag ved Instituttet for lingvistiske, litterære og estetiske studier på Universitetet i Bergen.

Professor Åslaug Ommundsen skal snakke om klosterets bøker, bokkultur og bokproduksjon på klosterseminaret 1. september. Foto: Sigbjørn Berentsen

Plagge skal snakke om sang og musikk i klosteret, og Ommundsen om middelalderens bok- og skriftskultur.

- Det er veldig kjekt å få komme til Utstein og være med på årets klosterseminar, sier Ommundsen til Bygdebladet.

- For dem som er interessert i den norske klosterhistorien, er Utstein kloster perfekt ramme om det som er årets tema: klosteret som kreativt senter med hensyn til både bøker og musikk, mener hun.

- Hva skal du snakke om?

- Når en kommer inn på bokhistorie og den kulturen som er knyttet til skrift, bokproduksjon, tekster og liturgi, kan en fylle uendelig mange seminar. Så her er utfordringer å begrense seg. Noe av det jeg vil komme inn på er hva som skjedde med håndskriftbøkene fra mellomalderen, og hva som finnes i dag av fragment fra norske mellomalderbøker, svarer Åslaug Ommundsen.

- Vil gå rett hjem dette

Koret Schola Solensis skal også delta på seminaret med sin gregorianske sang.

- Dette vil gå rett hjem, sier Margareth Hana Buer, leder for koret med åtte sangere. De kommer til Utstein om vel en uke med full besetning.

- Veldig kjekt å få synge i Utstein kloster, der gregoriansk sang hører med, legger hun til om hvorfor det vil gå rett hjem.

Schola Solensis har vært i klosteret tidligere, og denne gangen skal de blant annet begynne med en halvtimes tidebønn klokka 10.

- Det er en fast rutine som klostre har, og som følger et fast opplegg. Så skal vi også delta i under foredraget til Åslaug Ommundsen, som skal snakke blant annet om St. Olav-sekvensene, og som koret skal synge, forteller Hana Buer.

Styreleder i Utstein Pilegrimsgard, Ole Hodnefjell, tror det vil bli et flott seminar mange vil ha glede av. Foto: Sigbjørn Berentsen

Underholdende

Så langt er de solgt 30 billetter til årets klosterseminar, forteller Ole Hodnefjell. Det er en uke igjen til å melde seg på, så styrelederen håper på noen flere.

- Vi har satt en grense på 100 personer, så det er fortsatt plasser igjen. Dette vil bli en kjekk dag, og dette er en god anledning for lokalbefolkningen til å høre mer om hva som foregikk på klosteret, sier han.

Åslaug Ommundsen sier at inne på klosteret leste såkalte oppbyggelige tekster, mens de utenfor, spesielt i de høyere samfunnslag, ser det ut til at de leste ulike former for litteratur og dikting, og kanskje mest av den underholdende typen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...