Mangel på sykehjemsplasser koster millioner i Randaberg

Slik ser det ut på illustrasjonene av hvordan Randaberg Helsesenter kan bli. Så langt i år har Randaberg betalt over 1,1 millioner kroner til SUS og nabokommunene fordi kommunen ikke har nok sykehjemsplasser til innbyggerne sine.

Så langt i år har Randaberg kommune betalt over 1,1 millioner kroner til nabokommunene og SUS for pleie av sykehjemspasienter.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Randaberg Helsesenter, Sunnhetsgrenden, skulle etter planen vært innflyttingsklart ved slutten av fjoråret. Da skulle tre ekstra sykehjemsplasser vært tatt i bruk.

De store forsinkelsene i byggeprosessen gjør at de nye sykehjemsplassene tidligst kan tas i bruk ved årsskiftet 2018-2019. Det koster Randaberg kommune dyrt.

426.800 til naboer
Randaberg kommune har inngått avtaler med både Rennesøy kommune og Kvitsøy kommune om leie av sykehjemsplasser etter behov. I avtalen heter det at Randaberg skal betale kroner 2.200 per døgn for leie av plasser.

Per 15. april hadde Randaberg leid sykehjemsplass i til sammen 194 døgn i nabokommunene. Det har kostet kommunen 426.800 kroner.

710.000 til SUS
Randaberg kommune har fra januar til 15. april også hatt cirka 142 såkalte overliggsdøgn ved Stavanger Universitetssykehus, SUS. Dette kommer i tillegg til de 194 døgnene kommunen har leid sykehjemsplass i nabokommunene.

Overliggsdøgn er når pasienter fra Randaberg må ligge ett eller flere døgn ekstra på SUS etter at de defineres som ferdigbehandlede på sykehuset. Kommunene betaler 5000 kroner til SUS per overliggsdøgn, så Randaberg har fra januar til midten av april i år hatt en utgift på rundt 710.000 kroner på overliggsdøgn.

Det betyr at Randaberg så langt i år har hatt 1.136.800 kroner i ekstra utgifter til overliggsdøgn og leie av sykehjemsplass fordi kommunen ikke har hatt sykehjemsplasser tilgjengelig.

Tre plasser per døgn
Med 194 innleide døgn fra nabokommunene og 142 overliggsdøgn på SUS, har Randaberg til sammen betalt for 336 døgn på sykehjem eller sykehus i løpet av de 105 dagene fra 1. januar til 15. april.

Deles summen av overliggsdøgn og innleide døgn på antall dager fra januar til midten av april, viser det at Randaberg i gjennomsnitt har vært 3,2 sykehjemsplasser underskudd hver dag i 2019. Dette er innleide plasser som kommunen mener har vært helt nødvendige.

I tillegg har fagsjef Elisabeth Sortland Sande 28. mars uttalt i Bygdebladet at kommunen gjerne ville gitt mer avlastning til pårørende som har stor omsorgsbelastning hjemme, men at mangelen på sykehjemsplasser gjør dette vanskelig.

Dyrere med egne plasser
Bygdebladet har spurt Randaberg kommunes økonomisjef Per Blikra om hvor mye det ville kostet å bemanne de tre ekstra sykehjemsplassene som skal tas i bruk når det nye sykehjemmet er ferdig. I dag har sykehjemmet 21 plasser, men når Sunnhetsgrenden åpner blir det 24 plasser.

– Vi har i budsjettet for 2019 regnet ut at drift av 24 plasser koster 3,9 mill. kr mer enn drift av 21 plasser som nå. Da er lønn og driftskostnader tatt med og det er trukket fra økt vederlagsbetaling for tre ekstra plasser, skriver Per Blikra.

Han legger til at det ikke koster like mye å øke med ytterligere tre plasser, fordi natt-tjenesten må økes med samme beløp enten det tas i bruk tre eller seks nye plasser i tillegg til de 21 plassene sykehjemmet har i dag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...