Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Målform i Nye Stavanger krever mer utredning

Illustrasjonsbilde tatt fra Pilå overfor Vikevåg sentrum. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

Å bestemme hvilken målform en kommune skal bruke er ikke bare enkelt. Det er mange avklaringer som skal gjøres.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Det er mange avklaringer som skal gjøres, som Fellesnemda for Nye Stavanger må si noe om 20. mai.

Allerede er det bestemt at (Nye) Stavanger kommune skal være språknøytral. Fellesnemda vedtok det i oktober 2018.

Å være nøytral betyr at kommunestyret kan kreve at statsorganer leverer skriv til kommunen på en bestemt målform. Når kommunen er språknøytral kan statsorganer velge mellom å bruke enten nynorsk eller bokmål i kommunikasjon med kommunen.

Fellesnemda ba prosjektrådmannen i oktober ifjor om å vurdere noe mer rundt målform i skolene, tiltak som kan styrke nynorsk i Nye Stavanger kommune, om innbyggerne skal få svar fra kommunen på den målformen de selv bruker, målform på offentlige skilt og om det trengs egne regler om målform i ulike kommunedeler i den nye storkommunen.

Arbeidsutvalget til Fellesnemda behandler denne saken onsdag 15. mai.

Prosjektrådmannen mener at administrasjonsspråket i Nye Stavanger trenger noen avklaringer. Nøytral målform gir ansatte rett til å bruke den målform de ønsker samtidig som det gir innbyggere rett til å få svar fra kommunen i den målformen vedkommende bruker selv.

Når det skal jobbes videre med dette må omfang, regelverk, kompetanse og kostnader vurderes, i følge prosjektrådmannen.

Hvilken målform som skal brukes i skolene i Nye Stavanger blir sett i sammenheng med tiltak for å styrke nynorsk i den nye kommunen.

– Det kan være naturlig å søke samarbeidspartnere utenfor kommuneadministrasjonen, påpeker prosjektrådmannen i anbefalingen til Fellesnemda.

Om valgt målform i den nye kommunen skal videreføres som i dagens kommuner på offentlige skilt, viser prosjektrådmannen til at Fellesnemda allerede har vedtatt at nye gatenavn i Finnøy ender på -veg, mens nye gatenavn i Stavanger og Rennesøy ender på -vei.

– I det videre arbeidet er det naturlig også å avklare praksis for lokal skilting i offentlige bygg og institusjoner, anbefaler prosjektrådmannen.

Skilting langs statlige veier er Statens vegvesen sitt ansvar, og de følger regler i målloven om bruke den målform som flertallet av kommunene i området bruker.

Om det er behov for egne regler for ulike kommunedeler sin bruk av målform må kartlegges nærmere.

Fellesnemda bes om å ta prosjektrådmannens plan for å følge opp dets ett vedtak om målform til orientering. Det skjer 20. mai, og først i Arbeidsutvalget til Fellesnemda 15. mai.

Siste med #Tjenestetilbud Nye StavangerVis flere

Siste med #Nye StavangerVis flere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...