Må slanke driften for å kunne investere i nybygg og renovering

Per Blikra (t.v.) og Magne Fjell er økonomisjef og rådmann i Randaberg kommune. Foto: Arkiv

Den økonomiske situasjonen for Randaberg kommune er nå så krevende at dagens drift må slankes sånn at det er penger til nødvendige investeringer, og drift av disse, i kommende år.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2018 kl 11:03

Formannskapet i den grønne landsbyen behandler torsdag 7. juni «Rammesak 2019». Det er her politikerne sier hvordan kommuneadministrasjonen skal prioritere når de lager budsjett for neste år.

Mye å ta hensyn til

I saksutredningen til årets rammesak lister rådmannen ved økonomisjef Per Blikra opp viktige tiltak som bør bli vurdert i høstens budsjettarbeid. Dette er:

• 100-årsjubileum i 2022.
De folkevalgte bør si noe om i hvilket omfang de ønsker at dette skal markeres sånn at det blir satt av tilstrekkelig ressurser tidlig.

• Boliger for psykisk utviklingshemmede på Bersagel-tomta i sentrum, som det er satt av penger til i 2019. Rådmannen vil vurdere dette i sammenheng med at Randaberg Distriktspsykiatriske Senter (DPS) i Torvmyrveien er lagt ned, og at bygningen her kan bygges om til 10 omsorgsboliger i stedet for nye boliger på Bersagel-tomta.

• Det interkommunale samarbeidet om barnevern, som Randaberg har med Rennesøy og Finnøy vil bli avsluttet som følge av at sistnevnte snart blir en del av Nye Stavanger kommune.
Rådmannen mener en nøye må vurdere hvordan barnevernet framover skal organiseres, og om Randaberg kan fortsette sitt samarbeid med Kvitsøy på dette feltet.

• Randaberg er inne i en krevende tid med utarbeidelse av ny kommuneplan, som også vil få økonomiske konsekvenser.

• Inntekter og utgifter vil ikke lenger strekke til for å kunne betale for hjelp til brukere med store hjelpebehov når disse fyller 67 år eller dør. Randaberg kommune bruker store ressurser på dette, som vil belaste kommunebudsjettene sterkt framover når kommunens egenandel for brukere med stort behov for hjelp er 1 - 1,5 millioner kroner.

• Randaberg kommune må også være forberedt på å ta sin del av kostnaden med et nytt parkeringshus i fire etasjer ved Randaberg Arena. Rådmannen er tydelig på at parkeringsplassen der i dag ved enkelte anledninger ofte er fullsatt av biler, så behovet for flere plasser øker.

• Skal Maritimt Vitensenter i Tungevågen prioriteres? Mer penger til å planlegge i detalj trengs.

• Randaberg kommune har vedtatt en ruspolitisk plan som skal gjennomføres, der regjeringen forventer at kommunen skal finansiere selv med økte frie midler. Slike penger ligger i Kommuneproposisjonen 2019, og utgjør cirka 400.000 kroner for Randabergs del.

• Det er ønske om å fortsette på satsingen med å gi skoleelever pc-er (Chromebook) når de begynner i 5. klasse, som de nå får når de starter i åttende. Dette må også vurderes i budsjettarbeidet for neste år.

Tunge investeringer

Randaberg kommune har store investeringer de neste årene som det trengs mye penger til. De største prosjektene er Harestad skole (trinn 2), boliger til psykisk utviklingshemmede, renovering av basseng på Goa skole og Grødem skole og innen feltet vann-, avløp- og renovasjon (VAR).

Økende lånegjeld

Som kjent vedtok Randaberg kommunestyre enstemmig i desember i fjor at det ikke ville utsette byggingen av Harestad skole (trinn 2), som det er satt av 250 millioner kroner til, slik rådmannen anbefalte.
Konsekvensen av dette er at kommunen vil passere sin egen grense for maks lånegjeld per innbygger, som de folkevalgte har satt til 90.000 kroner.

Lånegjelda ville uansett ha passert 90.000 kroner per innbygger senere, men det ville ikke ha skjedd før om 4-5 år om politikerne var enige med rådmannen i desember i fjor.

Store penger i stadiontomt

Kommunen har også budsjettert med store inntekter fra salg av arealer i Sentrum Øst. I forbindelse med budsjettarbeidet for 2019 vil rådmannen utrede når disse verdiene kan bli realisert. Ikke minst gjelder dette dagens Randaberg stadion, der Randaberg kommune eier arealene, men RIL fotball har en festeavtale fram til 2065.

I Sentrum Øst-planen er arealene ved Randaberg stadion ved Tungenesveien regulert til boligbygging. Hvis salgsinntektene herfra skal være med å finansiere nytt stadion ved Randaberg Arena, trengs en formell beslutning om det fra kommunestyret.

RIL fotball jobber nå med å en plan for finansiering og framdrift for nytt Randaberg stadion, og rådmannen vil legge fram en sak til politisk behandling når klubben har levert denne.

Må løfte blikket

Rådmannens vurdering er at kommunen må slanke driften ved omstilling eller kutte planlagte investeringer. Randaberg kommune vil ikke makte begge deler på en gang. Som økonomisjef Per Blikra uttaler i saksutredningen:

– Me må opparbeida ein driftsøkonomi som kan finansiere dei store investeringane som står framfor oss. Me må og finansiera auka i driftsutgiftene knytta til desse investeringane og til demografiske endringar, fleire eldre som treng tenester frå Helse- og oppvekst.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...