Lytter til innbyggere på hjelmelandsiden om grensejustering

Ombo er den største øya i Ryfylke, her med utsikt til garden Helgaland og Bandåsen/Helgalandsåsen. Bandåsen er 514 meter over havet, og ligger på finnøysiden. Foto: Ørjan E. Omdal

Fylkesmannen i Rogaland anbefaler at kommunegrensen på Ombo blir som i dag, at den største øya i Ryfylke bør være delt mellom to kommuner, Hjelmeland og Finnøy/Nye Stavanger. Fylkesmannen legger vekt på initiativet til innbyggerne på hjelmelandsiden av øya.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2018 kl 07:50

Det har vært jobbet med å justere kommunegrensene på Ombo siden 2011. Da var det kommunene Finnøy og Hjelmeland som tok initiativ. Et flertall av innbyggere som tilhører Finnøy ville tilhøre denne siden, mens det var motsatt på andre siden.

Saken ble lagt bort i 2011 da Hjelmeland kommunestyre uttrykte at det ønsket å legge finnøydelen av Ombo til Hjelmeland kommune. Finnøy kommunestyre ville ikke høre snakk om det og la saken vekk.

Utsikt til Bandåsen med husmannsplassen Brakahola i forgrunnen. Foto: Ørjan E. Omdal

Så dukket den opp igjen i 2016 so følge av kommunereformen.

Det har pågått en prosess siden den gang, der Fellesnemda for Nye Stavanger i mars 2018 stilte seg bak et brev fra Finnøy kommune til Fylkesmannen med søknad om utredning og vedtak om grensejustering på Ombo.

I sin vurdering innrømmer Fylkesmannen:

– Ulempene ved at øya er delt mellom to kommuner vil bli forsterket ved at Finnøy nå blir en del av «Nye Stavanger» og i mindre omfang vil være omfattet av samarbeid med andre ryfylkekommuner, skriver saksbehandler Knut Middelthon i anbefalingen.

Det blir vist til at samarbeid om PP-tjeneste og renovasjonsordning vil ta slutt ved etablering av nye Stavanger.

Dessuten påpeker Fylkesmannen at det i dag mangler samarbeidsløsninger på viktige områder som hjemmehjelp, hjemmesykepleie og barnevern. Men så har Fylkesmannen tro på intensjonsavtalen for Nye Stavanger.

– Flere kommunale tjenester vil fremdeles være tilgjengelige på Judaberg i Finnøy kommune slik at en slipper å reise til Stavanger for å få utført disse, står det i anbefalingen.

– Grensejustering vil kunne gi en mer rasjonell drift på disse områdene, framholder Fylkesmannen, som likevel legger vekt på frivilligprinsippet.

Det heter at det skal legges stor vekt på hva innbyggerne selv ønsker i saker om grensejustering.

Utsikt fra Svekollen mot Bandåsen med Jelsa og Foreneset i bakgrunnen. Foto: Ørjan E. Omdal

– Saken kommer på spissen i denne aktuelle saken ved at det finnes to innbyggergrupper som har forskjellige ønsker, innrømmer Fylkesmannen i Rogaland og anbefaler at kommunegrensen på Ombo forblir som i dag.

Saken vi bli sendt over til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for endelig avgjørelse. Fylkesmannen i Rogaland har ikke lagt sin anbefaling fram overfor de aktuelle kommunene, men anbefaler dem om gi eventuelle merknader direkte til departementet.

Fakta

Ombo

Største øy i Ryfylke. 57,52 km2.

Øya er delt mellom kommunene Finnøy og Hjelmeland. Vel 36 km2 hører til Finnøy, og nær 23 km2 hører til Hjelmeland.

240 innbyggere per 1. januar 2018. 162 i Finnøy kommune, 78 i Hjelmeland kommune. Mesteparten av pendlingen går sørover til Judaberg på Finnøy og Stavanger.

Ombo har felles oppvekstsenter med barnehage, skole og skolefritidsordning på Eidsund, som ligger på finnøysiden av øya, der også butikken ligger.

Næringslivet på Ombo består av flere gardsbruk, et par hønsehus, tre pelsdyroppdrett, frukt-, bær- og tomatproduksjon og blomstergartneri. Aktive yrkesfiskere er det også, i tillegg til at det er flere oppdrettslokaliteter for laks og aure.

Siste med #FinnøyVis flere

Klar for lokaloppgjør: – Det er vi som er storebror

Mastra slo Finnøy i serieåpningen:

Se kampen i reprise her

– Det blir litt av en sesong

Sesongstart for Mastra på torsdag:

– Det blir litt av en sesong

Mastra, Randaberg C, Kvitsøy og Finnøy møtes til dyst i 5. divisjon. Se trenernes tabelltips.

Kommuner får solid uttelling fra havbruksnæringen

Lønnsomt vertskap for oppdrett:

Millioner til kommunekassen

Finnøy, Rennesøy og Kvitsøy.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...