Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Lokale medseilere på skuten Sørlandet, fra Esbjerg til Stavanger

Karen Vistnes Haugvaldstad (t.v) og Elise Hodnefjell forteller at det har vært fine dager, rolig sjø, blitt mange nye venner og mye nytt å lære seg. Som å sove når man kan. Foto: Michael Chr. A. Simonsen

Randaberg kommune ga i vår to søkere muligheten til å bli med som medseilere i forbindelse med Tall Ships Races. Karen Vistnes Haugvaldsatd og Elise Hodnefjell er med på seilas fra Esbjerg i Danmark på skuten Sørlandet, til Stavanger og Tall Ships Races.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2018 kl 15:56

Elise Hodnefjell(t.v) har en benk som gjøres om til seng. - Madrassen er ikke kjempegod, men man er så trøtt og sliten at det har ikke vært vanskelig å sove. Det er ikke noe ille, sier Hodnefjell. Foto: Michael Chr. A. Simonsen

- Her henger jeg opp hengekøyen min i taket, over bordene. Min krok er nummer 37. Man kan bli litt stiv av hengekøyen, men det går veldig fint, sier Haugvaldstad. Foto: Michael Chr. A. Simonsen

Sørlandet, skuten som har tatt Karen Vistnes Haugvaldstad og Elise Hodnefjell fra Esbjerg i Danmar til Tananger havn. Foto: Michael Chr. A. Simonsen

I havn kan man kvitte seg med søppelet som hoper seg opp på seilasen. Foto: Michael Chr. A. Simonsen


- Det er veldig artig, sier jentene, som er to av 65 medseilere på skuten, når Bygdebladet treffer dem i Tananger havn i forbindelse med Skutefesten i Tananger. Her skal de tilbringe onsdagen før turen går inn til Stavanger torsdag morgen.

De lokale medseilerne er ombord Sørlandet fra 20.-28. juli.

- Jeg har bare sovet noen få timer før vi måtte stå opp og være med på innseilingen til Tananger, sier Elise Hodnefjell, som er oppvokst på Mosterøy, men som nå bor i Randaberg sentrum.

Sover når de kan

Ombord jobber de på skift. Oppgavene varierer, men kan bestå i å styre skuten, holde utkikk i baugen, være sikkerhetsansvarlig og mer. Jentene, som ikke kjente hverandre dra før, har blitt kjent, men jobber ulike skift ombord.

- Jeg jobber fra tolv til fire, både natt og dag. Det er fire timer jobb, og åtte timer pause, sier Hodnefjell.

Karen Vistnes Haugvaldstad, som er fra Endrestø og Viste Hageby-området, jobber åtte til tolv, både morgen og kveld.

- Man blir vant til å sove når man kan, sier jentene og ler.

Soving skjer i opphengt hengekøye og en benk som rigges om til seng, i matsalen.

- Det er litt gynging frem og tilbake, men det blir nesten som skuten beveger seg og hengekøyen henger i ro, sier Haugvaldstad som forklarer at alle har fått utdelt et nummer med tilhørende hengekøye og utstyr.

- Vi har fått høre at ved virkelig dårlig vær så sover man ikke i sengen her, men på veggen, sier Hodnefjell som har den omgjorte benken som soveplass.

Lært mye

- Men vi har bare hatt fint vær og rolig sjø. Jeg hadde egentlig håpet på litt av begge deler for å få oppleve det, sier Hodnefjell.

Haugvaldstad har erfaring fra båt tidligere, men har aldri vært på en så stor skute som Sørlandet.

- Det er helt nytt for meg. Jeg husker jeg så det på facebook og tenkte det så spennende ut, sier Haugvaldstad.

Hodnefjell har ingen særlig erfaring fra sjøen.

- Jeg fikk tips fra familien om at det kunne være noe for meg, sier Hodnefjell.

På seilaset har de lært å spleise tau, å knytte forskjellige sikre knuter, stille seil og å klatre i riggen.

- Vi har vært oppi riggen begge to, men ikke helt til topps. Det gjør vi ikke, sier Haugvaldstad og ler.

- Det er medseilere som klatrer opp i riggen midt på natten og, forteller Hodnefjell.

Aktiviteter

Underveis på seilaset har det vært stopp i Lindesnes.

- Der var vi på festival. Jeg ble til slutt nødt til å gå tilbake til skuten og høre musikken derfra, når de kom for å sjekke legg, sier Haugvaldstad og ler.

- Det er forskjellige aktiviteter for dem som er med. Det er jo mange av dem som er med som ikke er fra Stavanger for eksempel. Så når vi er i havn i Stavanger er det mulig å dra til Preikestolen, dra på surfekurs og andre aktiviteter, forteller Hodnefjell.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...