temaNaturmangfold:

Reguleringstiltak må iverksettes ved Ryggmyra

Ivar Salomonsen i Ryggmyra på Randaberg. Foto: Arkiv

Hvis kommunen og fylkeskommunen mener alvor med fredning av Ryggmyra må reguleringstiltak iverksettes slik at vannspeilet på ny gis en mulighet.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

LESERBREV: Bygdebladet 4. april beskriver flere uavklarte konflikter vedrørende sikring og varig vern av Ryggmyra. Lyse vil tradisjonelt regulere luftstrekk over myra i stedet for jordkabel, på grunn av økonomi. I Stavanger Aftenblad 27. mars leste vi at Lyse generøst delte ut 550 mill. kroner til 16 eierkommuner i Rogaland (23,4 mill. til Randaberg). Da er vel problemet prioritering, ikke økonomi.

Sola kommune gikk i sin tid inn for Lyses forslag om luftstrekk, noe mange der i ettertid angrer sterkt på. I Bygdebladet refereres også at vegsjefen er restriktiv til Lyses planer av hensyn til vegtekniske innretninger og forlanger konsekvensutredning. Det vil si Lyse kan instrueres om viktige hensyn.

På side 28 i samme Bygdeblad annonseres varsel om planarbeid på og omkring tomta til BoKjøkken, der planen ikke skal konsekvensutredes, da den i hovedsak (??) viderefører den aktivitet som er på eiendommen i dag. Karl Emil Sødergren jr. ved ArkVest er kontaktperson og bekrefter på telefon at der ikke foreligger føringer fra Randaberg kommune på spesielle hensyn. Krav til drenering er heller ikke nevnt.

Jeg minner Randaberg kommune om deres ansvar i dette. Topografien i området viser at BoKjøkkentomta ligger på Ryggmyras laveste punkt mot vest, E39 på laveste punkt mot øst. For mindre enn 50 år siden hadde Ryggmyra åpent vannspeil. Skøytebane for ungene i kalde vintre og et amfibie- og insektsparadis om sommeren. Hvor mye drenering til BoKjøkkentomta betyr for uttørking av myrområdet vet jeg ikke sikkert, men at dreneringen til E 39 har hovedansvar for uttørking vet jeg. Kommunen må påse at Ryggmyras fuktighet må prioriteres, ikke dreneres.

Hvis kommunen og fylkeskommunen mener alvor med fredning av Ryggmyra må reguleringstiltak iverksettes slik at vannspeilet på ny gis en mulighet. Da må både vegsjefen og BoKjøkken pålegges å bidra til en diskret miljøbevarende oppdemming av Ryggmyras overflatevann i hver sin ende, slik at ved oppgraving av gjengrodde vann i myra vil denne tapte biotopen kunne revitaliseres og bidra til at Randaberg kommune mer troverdig vil kunne kalles en grønn landsby. At Lyse samtidig må kunne enes med vegsjefen om å kable i traseen til ny firefelt E 39 er så opplagt at jeg opplever luftstrekk fantasiløst og hensynsløst.

I disse konspiratoriske tider kan det virke som om Lyse vet at kommunestyrerepresentanter er mer interessert i penger enn biologisk mangfold og erfaringsmessig ser at når penger i kommunekassen klinger, reguleringsmotstanden svinner.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...