Boplikt kontra bolyst på Kvitsøy

Boplikt: Rådmann i Kvitsøy kommune Andreas Polster foreslår flere tiltak for å øke bosetting året rundt. Foto: Arkiv

Eg meiner at boplikt hinder revitalisering av den gamle bebyggelsen på Kvitsøy og er til hinder for at barnefamilier slår seg til på Kvitsøy.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

LESERBREV: Den viktigste målsetningen for eit levande samfunn er ein sunn befolkningsfordeling. Eg frykter at tilstramming av boplikten som nå blir drøfta på politisk nivå i kommune vil ha motsatt verknad enn å få barnefamilier til å busetja seg på Kvitsøy.

Eg spør meg sjøl om boplikt er ein «etablert sannhet» på Kvitsøy fritatt fra ei grundig og uavhengig evaluering? Fungerer boplikt som eit virkemiddel for å få til folkeauke og unge familiar til Kvitsøy?

Nå må folk våkne

Når ordføraren er opptatt av at husbygging dei seinare åra ikkje har ført til forventa befolkningsutvikling, må det væra grunn til uro når skjerping står som ein viktig agenda i Kvitsøy kommune.

Er det grunn til å spør om boplikt fungerer den som ein viktig faktor eller står den som til hinder for å få unge familiar til Kvitsøy?

Kvifor er Kvitsøy ein av dei få kommunane som tviholder på boplikt , ja som eine og aleine drøfter ei skjerping? Og dette skjer samtidig med nedgang i folketalet.
Når rådmannen tilrår å fjerne slektskapsunntaket, ei kraftig innskjerping av boplikten, meiner eg dette må væra feil måte å gripa an «bolyst» i vår kommune.

Å gå motsatt vei kan lett bli det andre kommunar har erfart med mye sjau og spetakkel dei kunne vore foruten.
Skal boplikt væra peikefingeren potensielle tilflyttarar møter når dei planlegg å byggja hus på Kvitsøy?«Her er det boplikt, ja skjerpa boplikt!»

Nå må folk vakne opp frå å tru at boplikten er eit «vidundermiddel» for å halda på ein sunn fordeling i befolkningen. Dette er eit virkemiddel meint i hovudsak for jordbruket og arealbruk i kommunane. Nå dette virkemidlet i sin ytterste konsekvens blir brukt til å gripe utilbørlig inn i eiendomsretten til folk som igjen fører til redusert markedsverdi,
støyter ein på etiske og moralske aspekt som absolutt ikkje stimulerer til «bolyst». Ja, ein skapar uro og frustrasjoner.

Kven har lyst å bu på ein plass der tvangsmidler, styringsiver og kortsiktig planlegging går foran iveren etter å finne løysningar som stimulerer tilflytting.

Eit tankekors

Eg stiller også spørsmål ved iveren å skjerpe boplikten, ta vekk unntaket ved arv. Dette er den sosiale og kulturelle kapitalen fråflytta kvitsøybuar bidrar med til glede for Kvitsøy-samfunnet. Eg kan ikkje sjå at investeringsvilligheten vil gå opp om gamle hus bli «frigitt» frå slekta og lagt ut det frie markedet.

Kven vil satse økonomien sin på gamle hus som krev store investeringar for å ha ein heilårsbustad-standard?

Her støyter ein på samme dynamikken som ved å tru at unge folk satser sin framtidige økonomi ved å byggja nye hus på Kvitsøy. Når rådmannen samtidig peiker på muligheten for alternativ inntektsgrunnlag ved utleige av fritidsbustader og knappe arealer på Kvitsøy, blir det eit tankekors at attraktive områder kan bli prioritert til fritidsbustader framfor til heilårsbustader.

Set ein dette opp mot ledige tomter på Melinggarden med ein beliggenhet i eit dalsøkk, som blir tilbudt potensielle innflyttarar, skal ein ikkje undrast over at tomtene forblir usolgte. Snakk om paradoks.

Vekk med buplikta

Å få bort buplikta må væra eit av dei beste tiltaka om ein verkeleg meiner at ein ynskje tilflytting av barnefamilie til Kvitsøy.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...