Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Læringsvillige bønder

VIL LÆRE MER: Kursaktiviteten blant norske bønder er høy og økende, viser nye oversikter. Foto: Therese Talmo-Rønn/NLR

Nye oversikter viser at norske bønder tar mer utdanning. En undersøkelse viser at åtte av ti bønder har gått kurs knyttet til helse, miljø og sikkerhet i løpet av de siste fem årene.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 17.07.2018 kl 09:44

De mest populære kursene er plantevern, praktisk HMS og varme-arbeid.

– Svarene tegner et veldig positivt bilde, og tyder på at bøndene virkelig tar på alvor at de har et farlig yrke, sier Linda Stubsjøen, bransjeansvarlig i Landbruksforsikring.

Spesialisert opplæring

Også Norsk Landbruksrådgivning, som arrangerer godt over 100 kurs i året, merker at bøndenes interesse for spesialisert opplæring er stor.

– Aktiviteten har økt de siste årene. I 2017 deltok 3500 bønder på kursene våre, og deltakelsen hittil i år tyder på at det blir enda flere i løpet av 2018. Vi hadde over 1700 deltakere bare i løpet av første kvartal, sier Halle Arnes, fagkoordinator for HMS i Norsk Landbruksrådgivning.

Det arrangeres kurs året rundt, men aktiviteten er lavest i sommerhalvåret, når livet som bonde er på det travleste.

Undersøkelsen er gjort av Agri Analyse for Landbruksforsikring.

Vinterlandbruksskulen i Ryfylke

Bygdebladet snakket med rektor for Vinterlandbruksskulen i Ryfylke Asbjørn Ask, i forbindelse med landbruksavisen som ble publisert i april.

– Agronomutdanningen er populær og har en økende søknadsmasse, sier Ask.

Undervisningen ved skolen er tre ganger i uken. To kveldstid og en dag, samt en lørdag i måneden. Når Bygdebladet er på besøk er treffer vi rektor Asbjørn Ask, Nono Dimby, som underviser i jord og plantekultur, og Hilde-Gunn Skeie Bø, som underviser i naturforvaltning og biologi. Totalt er det fire lærere og rektor Ask ansatt ved skolen.

Skolen er en stiftelse hvor kommunene i Ryfylke er stiftere, og i tillegg er Tysvær og Bokn kommuner på Haugalandet som er med. Skolen flytter rundt i stiftelseskommunene og tilbyr utdanning. Kommunen hvor skolen befinner seg, har ansvaret for å legge til rette for skolen, forrige skoleår var skolen i Rennesøy kommune.

– Hvilke fag tilbyr dere?

– I agronomkurset er det flere fag for fordypning. Økonomi, miljø og generell naturbruk, kulturlandskap og naturforvaltning. Yrket og utdanningen, er som alt annet i samfunnet, i utvikling. Forskning og anbefalinger endres, det er lover og regler en må kunne, og man må vite hvorfor. Hvorfor det gjødsles slik, hvorfor man forer som man gjør. Og det er de samfunnsmessige sider. Det er basisinnsikt som en bruker videre i yrket, sier Ask.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...