Lærerik og spennende ungdomsbok

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

Nok en litterær godbit fra Hanne Kristin Rohde

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

I 2014 debuterte Hanne Kristin Rohde som krimforfatter, med den kritikkerroste boken "Mørke Hjerter". I årenes løp har forfatteren blant annet utgitt hele fire kriminalromaner med jurist Wilma Lind i hovedrollen. I vår tok hun steget fra å skrive voksen- til å skrive ungdoms-litteratur. Tidligere i år kom første bok i Blålys-serien, "Pyramidemysteriet" ut på Kagge forlag. Et par måneder etter kom oppfølgeren "Mysteriet med det forbudte bildet". Jeg er overrasket over hvor dyktig Hanne Kristin Rohde er til å skrive spenning for ungdom. Det er sjelden jeg applauderer en bok som er skrevet for et så ungt publikum, men Hanne Kristin Rohde har med å fange spennende, dramatiske og oppsiktsvekkende øyeblikkene og servere dem i tekstform. I med at den er skrevet for ungdom, har forfatteren av respekt for sitt publikum spart på brutale skildringer og rå beskrivelsene. Når jeg startet å lese denne boken, hadde jeg problem med å legge den fra meg. Den var såpass fengende, at jeg som leser allerede fra første side var kjøpt.

Med Blålys-serien, har Hanne Kristin Rohde gitt et friskt pust inn i norsk ungdomslitteratur. Likte du Jørn Lier Horst sin "Clue-serie", ja de vil du elske Hanne Kristin Rohde sin "Blålys-serie". For det er lenge siden jeg har blitt så engasjert i en historie, som jeg gjorde med "Mysteriet med det forbudte bildet". Ikke bare klarer hun å servere et alvorlig tema med respekt, hun klarer å gjøre det på en fengslende måte.

Astrids klassevenninne Ine er fortvilet. Et nakenbilde av henne sprer seg blant gutta på skolen.
Den som har fått bildet er sommerflørten Axel, men den som sprer bildet ser ut til å være kjæresten hennes Petter.Astrid vil hjelpe Ine med å finne ut hvem det er som har spredt nakenbildet først. Hun overtaler klassevenninnen til å stole på Yusuf og la ham bli med og undersøke saken. Ekstra delikat blir det når Yusuf innrømmer at han selv har fått bildet på sin mobil, han nekter likevel for å ha delt det videre. Astrid ønsker å tro at han snakker sant. Venninnen stoler derimot ikke på ham. Verre blir det når Ine forsvinner sporløst. Hva har skjedd med henne?

Med "Mysteriet med det forbudte bildet" har Hanne Kristin Rohde klart å skape underholdning ut av et særdeles alvorlig tema. Historien handler om ulovlig bildespredning og mobbing blant unge. Det er ingen tvil om at forfatteren bruker sin erfaring fra politikarrièren for å forme handlingen i "Blålys-serien". Dette er en serie jeg bare gleder meg til å lese fortsettelsen av, jeg håper det blir mange bøker i denne lettleste, oppsiktsvekkende og engasjerende serien. Det var en fryd å lese "Mysteriet med det forbudte bildet".

Så jeg har en klar oppfordring, få ungdommen til å legge fra seg Ipad-en og la dem begynne å les "Blålys-serien", den er mer underholdende, mer spennende, og mer dramatisk enn det ungdommene ser på skjermene deres. Jeg tror at når en ungdom først har startet å lese denne serien, ja da er vedkommende kjøpt. "Blålys-serien" vil vekke leselysten hos ungdom og jeg lot meg virkelig begeistre. Hanne Kristin Rohde har skrevet en forbausende bra bok, som jeg håper får mye omtale framover. Jeg klarte ikke å legge fra meg boken, og når jeg var ferdig angret jeg på at jeg ikke leste i korte trekk, da hadde jeg hatt denne godbiten lengre.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...