Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Vil pryde nasjonaldagen med Rennesøy-drakt

Utstein Kloster: Suzanna Freeman-fanuelsen viser stolt fram broderiet på ryggen. Brodderiet er noe fornyet siden bildet ble tatt i november 2018. Foto: Arkiv

I fjor viste Suzanna Freeman-Fanuelsen fram sin egenproduserte festdrakt, Rennesøy-drakten. Nå gleder hun seg til å se rennesøybuer bære den på nasjonaldagen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Jeg har produsert, solgt og levert én voksendrakt og tre barnedrakter så langt. Nå holder jeg på med min egen festdrakt som jeg håper å ha klar innen 17. mai, forteller Suzanna Freeman-Fanuelsen.

På nasjonaldagen er nemlig planen å ikle seg sin egenproduserte festdrakt, nemlig rennesøydrakten. Den viste hun fram for aller første gang i november i fjor. Drakten er produsert i Suzannas Lille Systue i Vikevåg.

– Om festdrakten min blir klar gleder jeg meg i så fall til å bruke den på nasjonaldagen. Og så blir det jo spesielt å se andre i 17. mai-toget bære denne drakten som jeg har lagt så mange timer ned for å produsere, sier hun.

Egne modeller presenterte den nye Rennesøydrakten som Suzanna Freeman-fanuelsen har designet og sydd. Dette skjedde i klostergården på Utstein november 2018. Foto: Arkiv

Suzanna anslår at det fort går 100 til 140 timer å skulle produsere en voksendrakt, og gjerne 80 til 90 timer for en barnedrakt.

Festdraktene Suzanna produserer består blant annet av hvite skjorter, marineblå kjoler og belter, tydelig inspirert av Rennesøys kommunevåpen og dets himmelblå farge. Voksendrakten er smykket med mansjettknapper og sølv og et marineblått sjal med fargerike bånd.

På draktens rygg har Suzanna valgt å brodere inn et stort bilde av Utstein kloster. Dette broderiet er noe fornyet etter presentasjonen i november i fjor.

Les også: Vil ta vare på Rennesøy-identiteten gjennom den nye festdrakten

Slik ser det nye broderiet ut. Foto: Privat

Travle dager før 17. mai

Nå til dags er Suzanna travelt opptatt i systuen i Vikevåg, ikke bare med produksjon av egen rennesøydrakt, men også med behandling av bunader og andre finklær. Hun har nemlig mange kunder som ønsker plaggene sine sydd inn, sydd ut og/eller reparert før nasjonaldagen og konfirmasjoner.

– Det er mye å gjøre om dagen. Jeg har måttet si nei til flere, for de har kommet én og to måneder før 17. mai. Da har jeg allerede hatt hendende fulle, forteller hun.

Det kan imidlertid virke som om det er slik hun ønsker å ha det, for hun tar gjerne imot flere bestillinger av rennesøydrakten.

– Jeg vet om flere som vurderer å investere i drakten, og håper enda flere bestiller den. Det føles jo fantastisk å se folk bære rennesøydrakten, sier Suzanna.

Foto: Privat

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...