Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Ungdommene tok ordet

Gruppediskusjon: Idébærer i gang med å diskutere sammen med de andre elevene hvordan de kan få mer informasjon om CV og økonomi i skolen. ALLE Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

31. mai var dagen hvor ungdommene fikk styre showet og si sin mening om hva som er viktig for dem i Randaberg. Ingen voksne fikk gi innspill før på slutten av konferansen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Omsorg. Nærmiljø. Mobbing. Skole. Kantine. Felles. Undervisning. Det var temaordene som var klistret opp på svære ark på ruten i kirkestuen onsdag morgen. Under hvert av temaene var det en rekke punkter, hver og en av dem utarbeidet av ungdommene selv fra skolene Goa, Grødem og Harestad.

- Velkommen alle sammen, starter Daniel Voll. Han er konferansier for dagen sammen med medelev Helene Haugen.

- I dag har vi delt dere inn i grupper. Dere skal se på innspillene som henger bak dere, finne ut hvilke punkter dere vil stemme på, hva som er viktigst for dere. De syv punktene som får mest stemmer skal vi deretter diskutere gruppevis, for så å legge frem synspunktene i plenum. I tillegg blir de syv punktene tatt opp i BUK neste år, forklarer Daniel.

- Og helt til slutt kan de voksne si noe dersom de vil det, supplerer Helene.

Over 80 elever fra 5.- til og med 10. klasse fyller salen, samtlige elevrådsrepresentanter eller vara. Langs ene veggen sitter de voksne, politikerne i Randaberg med randabergordfører Kristine Enger i spissen. Etter at ordføreren holdt åpningstalen skal ingen voksne nå gjøre annet enn å observere.

Viktige punkt

Ungdommene er allerede på saken med å henge klisterlapper på det de mener er de viktigste punktene. Etter opptelling viser det følgende punktliste: 1) Mulighet til å gå på butikken i friminuttene. 2) Mobil på skolene i friminuttene. 3) Være i gangene i friminuttene. 4) Større mengder mat i kantinene. 5) Lære om økonomi og CV i skolen. 6) Barn og unge må ha noen å snakke med når de opplever press, utnytting eller når noen misbruker dem. 7) Mer frukt på skolen.

CV og økonomi

- Lærer dere nok om CV og økonomi på skolen? spør idébærer idet hun setter seg ned ved ene gruppebordet. Hun får et unisont nei til svar.

- Hva ønsker dere å lære mer om?

- Hvordan vi setter opp en CV, hva skal med, starter ene jenta. De diskuterer videre, og kommer frem til at UDV-faget, utdanningsvalg, kanskje er en passende arena for å lære mer. Like etterpå sier det pling og neste idébærer, med et annet av de syv punktene, setter seg ned for å diskutere med gruppen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...