Trollpikken som eventyr

Illustratør Jens Flesjå har laget mer enn 30 fargetegninger i boka om gutten med trollpikken. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Jens Flesjå var skeptisk til å tegne gutten med trollpikken. Helt til han leste Tone Myklebusts eventyr.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Da forlaget Dreyer Bok ringte meg og spurte om jeg ville illustrere boka «Gutten med trollpikken» var jeg litt i tvil. Det har vært så mye styr med den Trollpikken, sier illustratør Jens Flesjå på Randaberg.

Etter at fjellformasjonen i Dalane ble «oppdaget» og gjort til en massiv attraksjon og internasjonal kuriosa-nyhet i fjor, ble det mye ståhei og styr rundt både navnet og steinen. Pikken ble kappet av, og så ble den festet på plass igjen, og hele tiden ble det skapt nye ordspill på det spesielle navnet.

Tollak Pikkis møter en gammel kone som forteller eventyret om Pikkisene og gutten med trollpikken. Foto: Jens Flesjå

Konkurranse

Dreyer Bok utlyste en konkurranse om det beste bokmanuset om Trollpikken, og Tone Myklebust fra Eigersund gikk seirende ut. Deretter ble Jens Flesjå kontaktet og spurt om han kunne tenke seg å illustrere boken.

– Jeg var litt sånn «gidder jeg det»? Men så fikk jeg lese manus og høre historien, og det var så bra at det virket kjekt å illustrere, sier han.

Underveis i illustrasjonsprosessen hadde han god dialog med forfatteren slik at tegningene ble mest mulig i tråd med det hun hadde tenkt seg.

Eventyrhistorie

Boka «Gutten med trollpikken» handler om gutten Tollak Pikkis og venninnen hans Anna.

Historien finner sted for cirka 50 år siden. Tollak sliter på skolen, en dag treffer han og Anna en gammel kone som forteller et eventyr om Pikkisane i gamle dager. Historien går helt tilbake til steinalderen og folkene som bodde på Doggerland, et landområde i Nordsjøen som nå er oversvømt.

Eventyret til den gamle konen forteller om Storm Pikkis, en ung gutt som hadde helt spesielle evner. Og uten å røpe hele historien, kan vi fortelle at den ender med fjellformasjonen Trollpikken. Boka gis også ut på engelsk med tittelen «The boy with the troll dick».

– Tanken er nok at den skal selges til turister i tillegg til nordmenn, sier Jens Flesjå.
Boka egner seg for barn fra seks år og oppover.

Over 30 tegninger

I boka er det over 30 fargetegninger laget av Jens Flesjå. De er alle tegnet for hånd og fargelagt på data. Flesjå har tidligere illustrert både skolebøker og andre bøker i sin mangeårige karriere som illustratør.

Komiker Rune Bjerga vet hvordan det er å sitte på boksignering å få medynk fra ansatte i bokbutikken. Jens Flesjå har tegnet det. Foto: Jens Flesjå

I tillegg til boken om gutten med trollpikken, er han nå også aktuell med illustrasjoner i en annen bok. Komiker Rune Bjerga har gitt ut «Den lille triste boken om boksignering».

Boken til Bjerga handler om en forfatter som må igjennom den prøvelsen det er å sitte klar for å signere bøker og er basert på sanne hendelser. Jens Flesjå har laget svart-hvitt tegninger som viser forfatteren og de mange situasjonene som oppstår mens han sitter klar til å signere bøkene sine.

Har ikke gått turen

Til tross for at han har illustrert boken om gutten med trollpikken og tegnet den berømte fjellformasjonen, har Jens Flesjå ennå ikke vært og sett Trollpikken med egne øyne.

Titusenvis av mennesker har tatt turen dit, men Flesjå har det ennå til gode.

– Planen var at vi skulle tatt turen i romjulen, men det ble så hektisk at vi aldri kom så langt. Dessuten er det så mange gode bilder på nettet, sier illustratøren humoristisk.

Siste med #FinnøyVis flere

Klar for lokaloppgjør: – Det er vi som er storebror

Mastra slo Finnøy i serieåpningen:

Se kampen i reprise her

– Det blir litt av en sesong

Sesongstart for Mastra på torsdag:

– Det blir litt av en sesong

Mastra, Randaberg C, Kvitsøy og Finnøy møtes til dyst i 5. divisjon. Se trenernes tabelltips.

Kommuner får solid uttelling fra havbruksnæringen

Lønnsomt vertskap for oppdrett:

Millioner til kommunekassen

Finnøy, Rennesøy og Kvitsøy.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...