Sjetteklassinger ønsker en grønnere landsby

Etter nyhetssaken om en hval som ble funnet døende med 30 plastposer i magen, ble Camilla Lopes Harr, Nora Kjeilen-Eilertsen, Guro Kalvatn Eikeland og Maja Madsen opptatt av at plastforbruket må reduseres av hensyn til miljøet. Guro og Maja skrev en oppfordring, og Camilla og Nora distribuerte den i Randaberg sentrum. Foto: Andreas Ramsay Thorsen

I forrige uke hadde Grødem skole miljødag, og elevene har engasjert seg for sine hjertesaker: Mindre plast for en enda grønnere landsby, sier klasse 6A.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Forrige torsdag fikk Bygdebladet overraskelsesbesøk av to elever fra Grødem skole, og med seg hadde de et skriv som oppfordret Randaberg til å bli en plastposefri kommune.

- Dette visste jeg ikke om en gang, så dette er helt og holdent på deres eget initiativ, sier kontaktlærer Johanne Vika stolt.

Etter å ha sett et innslag på Supernytt, om hvalen som ble funnet med 30 plastposer i magen utenfor Sotra i fjor, bestemte fire jenter i 6A seg for at noe må gjøres.

- Det finnes plast i nesten alt mulig, så vi må slutte å bruke der det finnes andre alternativer, sier Nora.

- Man kan bruke tre og metall til mye, sier Camilla. - Og glass, skyter Maja inn.

Jentene er samstemte om at plastposer er unødvendige, og at handlenett er mye bedre

I tillegg til miljø, har elevene lært om demokrati og styresett, og tar kunnskapen i bruk:

- Vi ønsker å påvirke politikerne til å ta tak i dette problemet, konkluderer Camilla.

Fakta

Plast og miljø
Marine dyr som hval forveksler plast med mat, og pga. lang nedbrytningstid «males» annen plast opp til mikroplast som forurenser alle ledd av næringskjeden.

Med dagens forsøplingstempo vil det kunne være mer plast enn fisk i havet etter 2050, ifølge World Economic Forum.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...