Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Eventyret om da Hodnefjelltrollet sprakk

Hodnefjelltrollet ble rasende og kastet gullkista i retning mot Åmøy. Foto: Siv Grethe Bøhn-Pettersen

Anniken Eikeland fra Rennesøy liker å dikte og skrive historier. Dette eventyret handler om det store Hodnefjelltrollet og det lille, hissige Åmøytrollet.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Det var en gang for lenge, lenge siden på den tiden vi kaller riktig gamle dager. Da bodde det mest troll i Vest-Norge, og særlig mange av dem bodde på Rennesøy. Denne historien handler om den gangen Hodnefjelltrollet og det lille hissige Åmøytrollet føk i tottene på hverandre.

En dag våknet Åmøytrollet på kvelden når solen var gått ned og var i et forskrekkelig trollehumør. Han var så sur og irritert at det føk mose og fuglereir ut av nesa på ham. Ja, han var faktisk så gretten og irritabel at han bestemte seg for og kaste store lyn og torden mot menneskene som bodde i Vikevåg.

Det lille trollet på Vestre Åmøy laget masse bråk. Foto: Siv Grethe Bøhn-Pettersen

Han laget så mye bråk at gamle trollet på Hodnefjell våknet av den gode søvnen sinn. Han hadde ligget og drømt så deilig om den store gullskatten han hadde i trollkista si som han brukte som hodepute når han sov.

Da gamle trollet våknet ble han ikke særlig glad. Han ble meget sinna av alt bråket Åmøytrollet laget den natta, og bedre ble det ikke da et lyn slo ned rett i senga til gamletrollet og trollkona hans føk rett til himmels og landet i det store grantreet i fjellskrenten lengre nede i lia.

Trollkona ble hengende i tretoppen. Foto: Siv Grethe Bøhn-Pettersen

Da ble han ordentlig rasende og tenkte at han måtte sette en stopper for alt bråket det hissige Åmøytrollet stellet til. Han kastet en diger stein etter Åmøytrollet, men bommet og steinen falt i havet like ved Åmøy med et kjempedigert plask. For det hadde seg slik at det gamle Hodne trollet så svært dårlig på sine gamle dager.

Og den neste steinen han kastet gikk det ikke særlig bedre med, den landet også ved siden av Åmøy og traff slett ikke der den skulle. Den laget vare en kjempe bølge som skylet innover den lille stranda på Vestre Åmøy. Og mens trollkona fremdeles satt i storgrana og hylte og bar seg, tok Hodnefjelltrollet det han trodde var en diger kampestein og kastet av all kraft mot Åmøy trollet.

Men da han så at det var kista med den store gullskatten han hadde kastet, og at alt gullet hans ble strødd rundt i fjellsidene og i havet rundt, ble han så sinna at han rett og slett sprakk av raser - og det med et kjempe brak. Etterpå ble det helt stille.

FORFATTER: Anniken Eikeland fra Rennesøy har skrevet eventyret. Foto: Privat Foto: Privat

Det eneste som var å høre var hoiingen og ropingen til det lille, hissige Åmøytrollet som løp rundt på Åmøy og prøvde å samle opp gullet og diamantene som lå strødd rundt ham. Han var så ivrig at han helt glemte å gjemme seg da solen sto opp. Og alle vet jo at hvis solen skinner på et troll blir det øyeblikkelig til stein, og det var det som skjedde med Åmøytrollet.

Sånn ble det til at Hegrebergfjellet står der det står, og øyene rundt Åmøy ble til, for det var de steinene gamle trollet kastet mot det hissige, lille trollet som bodde på Åmøy.

Og gullskatten ligger fremdeles strødd. Den dag i dag når solen står opp, kan man fremdeles se at det glitrer både i fjellsidene og i havet rundt Rennesøy. Og hvem vet, det kan hende at trollkona enda sitter og bærer seg i storgrana nede i Hodnefjell-lia. Snipp snapp snute så var eventyret ute.

TROLLERIER: Det gamle Hodnefjellet ble meget sinna av alt bråket Åmøytrollet laget den natta. Tegning: Siv Grethe Bøhn-Pettersen Foto: Siv Grethe Bøhn-Pettersen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...