Maler livskraft på lerret i atelier på Viste

Ellen Lien Rygg i atelieret «Fargerike» hjemme på Viste. I morgen kjører hun nordover med 30 bilder, klar for utstillingsåpning i Moster Amfi 6. oktober. Foto: Kirsti K- Sømme

I fjor sa Ellen Lien Rygg opp lærerjobben for å satse på kunsten. I dag pakker hun 30 malerier som skal være med på separatustillingen som åpner i Moster Amfi søndag 6. oktober.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2018 kl 16:00

Det tok mange år før Ellen Lien Rygg virkelig turde satse på kunsten, men nå er hun skikkelig i gang. 6. oktober åpner hun utstilling i Moster Amfi. Utstillingen skal henge i en måned.

– Jeg begynte ikke å male før i 2005. Da besøkte jeg en kollega som hadde så fine bilder på veggen. Hun fortalte at hun hadde kjøpt ny sofa og dratt til Europris og kjøpt farger og lerret for å male bilder som passet. Da tenkte jeg at det kan jeg også gjøre, forteller hun med et smil.

Satser for fullt
Egentlig hadde hun alltid likt å male og tegne, men ikke helt hatt troen på at hun var flink nok. Responsen på de to første bildene hun malte var kjempegod, så hun fortsette å male på loftet i det gamle huset der hun og familien bodde.

– Til slutt slapp jeg søsteren min opp, og hun sa at jeg måtte vise det fram, forteller Ellen.

Sin første utstilling hadde hun på Himmel og Hav i Sola i 2008. Hun har også hatt en utstilling kombinert med musikk på Tungenes fyr. Siden den gang har kunsten tatt mer tid og plass i livet, og i fjor tok hun skrittet og sluttet som lærer for å satse for fullt.

– I en periode jobbet jeg halvt for å få mer tid til malingen, men da ble begge deler liksom halvveis. Da mannen min spurte hvorfor jeg ikke sluttet i jobb for å satse på malingen, siden jeg har muligheten til det, gjorde jeg det. Og jeg har ikke treget et sekund, sier hun smilende.

En bonus ved å jobbe i atelieret sitt, Fargerike, på Viste er også at hun får mer tid til de ni barnebarna. Fem av dem bor like i nærheten, og Ellen synes det er veldig verdifullt å ta aktivt del i deres liv.

Livskraft
Ellen Lien Rygg har satt «Livskraft» som det overordnede temaet for utstillingen hun nå skal ha.

– Jeg har i en periode vært opptatt av identitet og hva som former oss. Hvorfor vi er den vi er. Livskraften kommer liksom boblende, derfor er det mange bobler i bildene mine. Samtidig er jeg opptatt av hvordan mennesker kan skinne og lyse opp, som perler, sier hun.

Hun bruker akrylmaling på lerret, men kombinerer akrylmalingen med oljemaling og lasurer i olje i en spesiell teknikk. Lyset spiller en viktig rolle i bildene, og hun lar seg ofte inspirere av naturen.

– Jeg starter ofte med å male bakgrunnen lys, og så legger jeg på mørkere farger. Ved at lasuren har en transperent effekt, kan jeg etterpå ta bort farge igjen for å få lyset til å skinne igjennom, forklarer hun.

Hun ser frem til utstillingsåpningen på lørdag. Både familie og venner drar til Moster for å få med seg arrangementet, der hun også skal opptre med sang.

Ellen Lien Rygg foran et maleri som ikke skal være med på utstillingen i Moster Amfi. Det er nemlig malt rett på stueveggen hjemme hos familien på Viste. Foto: Kirsti K. Sømme

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...