Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Lanserer biografi om kjent motstandsmann og politiker

Forfatteren, Thor Geir Harestad, er selv lokalpolitiker i Randaberg. Nå er han bokaktuell med biografien om stortingspolitikeren, legen og motstandsmannen Sven Oftedal. Foto: Privat

Randabergmannen Thor Geir Harestad har mange jern i ilden. 18. juni lanserer han bok om politikeren, legen og motstandsmannen Sven Oftedal fra Stavanger.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Thor Geir Harestad har selv jobbet som lærer og journalist. Han er aktiv sjakkspiller, politiker, lokalhistoriker og har tidligere skrevet en rekke bøker.

De to siste årene har han jobbet med biografien om Sven Oftedal, som skal lanseres på Sting Nere i Stavanger 18. juni. Boka har fått tittelen «Legen. Kameraten. Mennesket. En historie om solidaritet og velferd.»

På lanseringsarrangementet skal kunstner og musiker Svein Tang Wa stå for den musikalske underholdningen, mens Thor Geir Harestad holder kåseri om boka.

– Det står en byste av ham på Sven Oftedals plass på Storhaug. Det var noen som tipset meg om at det burde vært skrevet en bok om ham, og det gjorde jeg, forteller Harestad.

Selv kjente han ikke spesielt godt til Oftedals historie før han fordypet seg i Oftedals spennende historie.

18. juni lanseres boka om Sven Oftedal på Sting Nere ved Valbergtårnet. Slik ser bokas forside ut.

– Han var i slekt med de tre første Oftedal-redaktørene i Aftenbladet. Han var Frisinn-gutt, lege og bypolitiker i Stavanger før krigen. Han stiftet også Spaniahjelpen mens borgerkrigen i Spania pågikk, forteller Harestad.

I krigsårene ble Oftedal motstandsmann, men han ble tatt til fange og tilbrakte over to år i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen utenfor Berlin.

– Der var han fangelege. Han både reddet jøder og gjorde en fantastisk jobb som senere gav ham internasjonal anerkjennelse, forteller forfatteren.

Etter krigen var Sven Oftedal sosialminister i samlingsregjeringen fra 1945.

– Som sosialminister var han på mange måter velferdsstatens far, for det var i den tid at grunnlaget for vårt velferdssystem ble lagt, sier Harestad.

Sven Oftedal døde av hjerteinfarkt da han var bare 43 år gammel i 1948.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...