Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Kjetil Aano blir snart pensjonist og skal dyrke sin interesse for å se film og holde seg i form med å gå mye tur i nærmiljøet på Revheim. Foto: Rune Skagestad

– Folk flest tror på Gud og trenger noe større enn seg selv

Prost Kjetil Aano blir pensjonist ved utgangen av juni og dermed er yrkeslivet over for mannen som elsker å formidle Guds ord.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Å være prest er meningsfullt, sier Kjetil Aano (69) og liker jobben ved å få synliggjøre at gudstro betyr noe for enkeltmenneske og lokalsamfunn. Ved månedsskiftet juni/juli blir han pensjonist.

- Jeg har aldri pensjonert meg før, så det aner jeg ikke, svarer Aano smilende på spørsmål om hvordan dette blir.

- Men det skal jo bli greit å ha en litt mindre stram hverdag, sier han, som kunne pensjonert seg da han var 67. Det ville han ikke fordi han syntes han hadde mer å gi.

Avskjedsfest

Kjetil Aano har vært prost i Tungenes prosti siden mai 2011. Da tok han over etter Finn Wiggo Helgø, som forøvrig døde i 2014.

- Hva er forskjell på prest og prost?

- Prosten er mellomleder i den norske kirke, mellom biskop og prester. Jeg er nærmeste overordnede for 12 sogneprester, og snakker både til dem og opp i bispedømmerådet, svarer Aano.

Onsdag kveld for en uke siden var det stelt til avgangsfest for prosten i Grødem kirke.

- Hvordan opplevde du det?

- En flott festkveld med mange gode ord. Ryfylke Livsgnist hengte meg ut på en fin måte i en spesiallaget revy for anledningen, som jeg opplevde som en fin gave.

Inspirerende i kirka

Etter tvil på videregående skole, opplevde Kjetil Aano å bli en del av et spennende miljø på misjonshøyskolen.

- Jeg tror på Gud og tenkte at en måte å utøve det på kunne være som teolog, sier han. Han studerte teologi fra 1969 til 1975, jobbet i Norsk Misjonsselskap (NMS) i tre år etter det og reiste til Madagaskar og ble der i 10 minnerike år.

Etter ett år som sogneprest i Hinna menighet, 17 år som generalsekretær i NMS og redaktør i Misjonstidene, ble han prost i 2011.

- Har du noen gang angret på yrkesvalget?

- Jeg er så heldig at jeg trives med de oppgavene som jeg til enhver tid har. Det er inspirerende å jobbe som prost i Tungenes prosti, der vi har både eldre og unge prester, som er flinke og målbevisste, svarer han.

Ordførerne Ole Ueland og Kristine Enger tok avskjed med Kjetil Aano i Grødem kirke for en uke siden. Foto: Rune Skagestad

Et trygt holdepunkt

Aano sitt engasjement kommer til syne når han snakker om hvordan den norske kirke kan kalle seg folkekirke når stadig flere velger bort kirka?

- Dette er en stor utfordring i kommunene. Vi trenger en dimensjon i livet som henger på andre enn oss selv. Vi sliter med å vise for de under 40 år at det betyr noe at Gud og Jesus er noe mer enn kun ord, at det gir noe å henge fast i og er nødvendig for å ha et godt liv.

- Hvordan er dette i Tungenes prosti?

- Jeg opplever at folks søken til kirka er god. Det er ingen tvil om at vi lever i en tid der mye negativt kobles til religion, det er mye fokus på det. Men min påstand er at folk flest tror på Gud nettopp fordi de trenger noe større enn seg selv, å holde fast ved noe som kan ta byrdene våre, som er nåde, svarer prosten.

Formidlingsglede

- Hva er best med å være prest?

- Å møte mennesker i glede og sorg, og merke at en har noe å bidra med. En behøver ikke si så mye, men være nær i sorg formidle gudsdimensjonen, en Gud som holder rundt og bryr seg oppi det uforståelige. Å holde gudstjenester og formidle gudsbudskapet som kan berøre folk til enten tårer eller smil, er aller best.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...