Fokus på design, miljø og økologi

Planer: Kursholder Frederica Miller (t.v.) og arrangør Elin Rydningen går gjennom planene og forslagene til Alchemilla-drivhuset som deltakerne har tegnet. Foto: Ingvild Olaussen

Forrige uke inntok flere naturinteresserte kursdeltakere Alchemilla-drivhuset på Helland. Her lærte de om design etter permakulturprinsippet.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Enkelt fortalt er permakultur en planleggingsmetode hvor du bruker økologiske prinsipper. Det skal være miljøvennlig, forteller kursholder og Gaia-arkitekt, Frederica Miller.

Onsdag til fredag i forrige uke var 15 deltakere på introduksjonskurs i drivhuset på Helland i Rennesøy for å lære mer om permakulturprinsippet.

Kurset ble arrangert i drivhuset Alchemilla, som drives av Elin Rydningen. Det omgjorte tomatdrivhuset var også designoppgaven for kurset. Deltakerne ble delt inn i grupper, hvor hver gruppe skulle drøfte kretsløpløsninger til blant annet parkering, kafé, dyrking og økonomi for å utnytte arealet på best mulig måte.

– Det er mange gode innspill og ideer her. Mange fine muligheter og løsninger kommer frem, smiler Rydningen.

Ønsker å bli selvforsynt

Deltakerne kommer fra fjern og nær for å delta fra kurset. Noen har tatt turen fra Stavanger-regionen mens andre har reist fra Bergen for å være med.

Felles for alle deltakerne er at de er interessert i økologi, miljø og å lære mer om permakultur.

– Jeg leker med tanken på å få mitt eget økolandskap, forteller Gertrud Cigén fra Bergen.

Helen Eide og Ben Hope håper å lære så mye som mulig i løpet av kurset. De har et småbruk hjemme i Sveio kommune og håper å ta med seg mye kunnskap tilbake.

– Det er muligheten for å bli selvforsynt som drar oss hit, forteller de.

Tre funksjoner

En ting alle deltakerne nevner at de har lært i løpet av kurset er prinsippet om tre funksjoner.

– Når du skal plante noe skal den planten ha tre funksjoner, den skal ikke bare være der for å se fin ut, forteller Benjamin Lien.

Lien meldte seg på kurset fordi han har kjøpt seg et lite småbruk på Rennesøy og ønsker å innføre noen av prinsippene her.

De tre funksjonene kan blant annet være at planten har mat til humler og bier, at den skaper skygge for andre planter og at den er spiselig.

– Bare se på kløver. Bier og humler elsker kløver, kløver binder jorden og du kan lage kløversirup, sier Kristine Enger, som også deltok på kurset.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...