Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Feirer hummerkulturen

Bidrag: Kvitsøy kommune vil kåre årets hummerbilde på lørdag. Her er ett bidragene, som viser frem litt av årets fangst. Foto: @larsidar/Instagram

Til helgen er det duket for musikk, kultur og hummerhistorie på Kvitsøy. De feirer nemlig sin lange tradisjon for hummerfiske med hummerhelg.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

For femte året på rad arranger Kvitsøy kommune hummerhelg. I samarbeid med mange lokale aktører og frivillige feirer de kommunens hummerkultur på Hummermuseet fra torsdag kveld til søndag.

Historiekveld

Torsdag kveld sparker Kvitsøy historielag i gang hummerhelgen med en kveld hvor Anders Olsen kåserer om Lauritz Haaland, en av Norges mest anerkjente marinemalere. Denne kvelden blir det også fokus på Haaland som illustratør. På Hummermuseet skal historielaget stille ut et par av Haalands malerier, illustrasjoner og eiendeler. I tillegg vil det bli delt lokale historier om kunstnerens liv.

Feirer kvitsøybøndene

Hummerhelgen dedikerer fredag kveld til en feiring av kvitsøybøndene, som i august vant Den nasjonale kulturlandskapsprisen 2017. Prisen ble feiret med en staselig overrekkelse tidligere i høst, med besøk av blant annet landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp). Kommunalleder for forvaltning og kultur i Kvitsøy kommune, Oddbjørg Sætre, forteller at fredagens feiring er for alle som ønsker å gjøre stas på bøndene.

– Vi på øyen har ikke fått gratulert dem enda, sier hun.

Under feiringen vil Kristian Pallesen og Henrik Haaland fortelle om arbeidet som ga prisen, og det vil bli snakk om Kvitsøylam og kulturlandskap.

Variasjon: Konkurransen går ut på å vise ulike variasjoner av hummerfiske på Kvitsøy. Her er varianten til ett av årets bidrag. Foto: @liskvi/Instagram

Fjorårets vinner: Dette bildet ble kåret til årets beste hummerbilde under hummerhelgen i fjor. Foto: @jani4345/Instagram

Priser beste hummerbilde

På lørdag er det duket for familieforestillingen «Skakke sanger», etterfulgt av grøtsalg og visning av gamle bilder av hummerfiske.

Deretter blir det et foredrag om det nye hummerfredningsområdet ved Sparholmene av dykker og undervannsfotograf Rudolf Svensen. Han skal fortelle om hummerens habitat og levemåter og det økologiske samspillet knyttet til hummerens liv sammen med undervannsbilder.

I år som i fjor vil kommunen arrangere en bildekonkurranse hvor de skal kåre årets beste hummerbilde, som skal representere hummerfiske på Kvitsøy. Fristen for å sende inn bilder gikk ut i går, og vinneren kåres på lørdag.

Kvelden avsluttes med en mellematkonsert i regi av fellessatsingen Kvitsøylyd.

Hummerfiske: Flere har valgt å dele bilder fra når de er ute på hummerfiske, slik som på dette bidraget. Foto: @henrixen/Instagram

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...